ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ποτέ μια κυβέρνηση δεν έχει βρει μπροστά της συσσωρευμένα τόσο μεγάλα, δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα που κλήθηκε να τα επιλύσει μέσα σε μια τετραετία! Η πτωχευμένη Ελλάδα με άδεια ταμεία, η αδιάλλακτη στάση των δανειστών, μια Ελλάδα πνιγμένη μέσα στα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα το μεταναστευτικό, ένα σύστημα υγείας στη κυριολεξία διαλυμένο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά δεκάδες να κλείνουν κάθε μέρα, οι τράπεζες χρεοκοπημένες παρά τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις και την αδυναμία τους να δανειοδοτήσουν την αγορά.

Η συνεχής και αθρόα εκροή των καταθέσεων κατά δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, τα δυσμενή αποτελέσματα από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του γνωστού PSI, τα περίπου 80 δισ. μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια, το επαπειλούμενο «κούρεμα» των καταθέσεων για τις πάνω από τα 100.000 ευρώ.

Το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% περίπου, με 40 δισ. περικοπές των συντάξεων δώδεκα φορές, με τρομερή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις τράπεζες, με τις εργασιακές σχέσεις διαλυμένες μέσα σε μια νύχτα, με χιλιάδες απολυμένους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, με 1,5 εκατομμύρια ανέργους και με ισοπεδωμένη μεσαία τάξη. Με ένα δικαστικό σύστημα αδιάφορο και ανεκτικό στην επαπειλούμενη καταστροφή της πατρίδας μας, με την πείνα και τη δυστυχία να απειλούν το 1/3 των νοικοκυριών, με τις λιποθυμίες των μαθητών στα σχολεία, με περίπου 300.000 νέους να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και με τις αυτοκτονίες που πλέον δεν ανακοινώνονταν!

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα έχει καταρρεύσει κυριολεκτικά, με κατεστραμμένη οικονομία, τελείως χρεοκοπημένη, με διαλυμένο κοινωνικό ιστό στο τέλος του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα:

  • 1. Να αφήσει τα πράγματα να εξελιχτούν με τις πιο άσχημες και δυσμενείς για τη χώρα μας συνέπειες, με σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο να βρεθούμε εκτός ευρώ και με την απατηλή προσδοκία η χώρα μας να ανακάμψει έχοντας στο τιμόνι της λωποδύτες που μας έριξαν στον πάτο του πηγαδιού!
  • 2. Να πάρει μέρος η Αριστερά στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας με ένα πρόγραμμα κοινωνικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο που θα μπορούσαν να το δεχτούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας χωρίς τον φόβο ότι ένα κόμμα της Αριστεράς ήρθε στη διακυβέρνηση της χώρας για να πάρει τη ρεβάνς για όλα όσα είχε υποστεί η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και μη συμμάχους μας από την απελευθέρωση και μετά!

Η πρώτη επιλογή, η εύκολη λύση για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μια και γνωρίζει πολύ καλά ότι σε λίγους μήνες θα αποτελούσε την υποχρεωτική επιλογή για όλους! Δηλαδή, αν σκεφτόταν πονηρά και με υστεροβουλία, ήταν ηλίου φαεινότερον ότι θα είχε να κάνει με μια «δεξιά παρένθεση»!

Αυτό όμως είναι το χρέος ενός αριστερού κόμματος απέναντι στον λαό που το εμπιστεύεται και σε μια λεηλατημένη χώρα;

Ευτυχώς γρήγορα έγινε αντιληπτό από τα στελέχη και μέλη του κόμματος ότι ένα αριστερό κόμμα θα πρέπει πρώτα και κύρια να έχει ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας το αφορά, πρέπει να διεκδικεί να κυβερνήσει και να παλεύει ώστε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί -και δικαίως- ότι δεν ενδιαφέρεται για την ανοικοδόμηση της χώρας!

Γρήγορα σιγουρεύτηκε ότι μπορεί καλύτερα από τους άλλους να παλέψει για τη διάσωση της Ελλάδας προς όφελος των μεσαίων, κατώτερων και πιο αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού και να μην αφήσει όλους αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου να προσπαθούν δήθεν να τη σώσουν. Αποφάσισε λοιπόν ότι η διακυβέρνηση της χώρας αφορά την Αριστερά και προπάντων την Αριστερά ! Αποφάσισε ότι έχει υποχρέωση στον κόσμο της, στους εργαζόμενους, στους μεσαίους και μικρομεσαίους, σε όλους τους αδύναμους και σε αυτούς που η κρίση τούς συμπεριφέρθηκε άδικα ,άγρια και απάνθρωπα, σε όλες τις καταπιεσμένες και κατατρεγμένες κοινωνικές ομάδες που λοιδορούνται και δοκιμάζουν στις πλάτες τους την ωμή βία!

Απέναντι στη βία της ανεργίας και επομένως της πείνας που βιώνουν γυναίκες και άντρες! Ενάμισι εκατομμύριο χωρίς δουλειά που πεινάνε και δεν έχουν καμία προοπτική! Μια ολόκληρη κοινωνία διαλυμένη στην κυριολεξία! Αλλά προπάντων έχει υποχρέωση απέναντι στους νέους που βιώνουν πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και εξαναγκάζονται στη φυγή! Η Ελλάδα λοιπόν είναι πλέον μια χώρα με εντελώς διαλυμένο τον κοινωνικό της ιστό!

Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται πως πρέπει οπωσδήποτε όχι μόνο να διεκδικήσει, αλλά και να κερδίσει την υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας! Και αυτή βέβαια είναι και η βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα και κομματίδια της Αριστεράς, ειδικότερα δε από το ΚΚΕ! Και ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον την ανοχή τους, όχι μόνο γυρίζουν προκλητικά την πλάτη, αλλά τον αντιμάχονται και τον κατηγορούν ότι συμβιβάστηκε με τους δανειστές, τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο !

Το 2015 κερδίζει δύο φορές τις εκλογές, αλλά χωρίς ούτε μία μέρα ανοχή και πίστωση χρόνου! Με ΟΛΑ τα ΜΜΕ εναντίον του που με ψέματα, με συκοφαντίες και μονομερή ενημέρωση από τις πρώτες κιόλας μέρες άρχισαν να σαμποτάρουν και να καταστροφολογούν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ρημαγμένο τοπίο! Με τη δημόσια τηλεόραση κλειστή, τους εργαζόμενους απολυμένους και το παλαιό πολιτικό κατεστημένο να έχει λυσσάξει που έχασε την κουτάλα με το μέλι!

Που είναι διαπλεκόμενο με δυσδιάκριτες και ύποπτες συναλλαγές, με σκάνδαλα, με offshore εταιρείες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και που έχει στην κυριολεξία παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των δανειστών! Με ένα λαό που ζητάει την άμεση τιμωρία όλων αυτών που έτρωγαν τις σάρκες μας όλα αυτά τα χρόνια της χολέρας και την παραδειγματική τιμωρία τους! Ενα λαό που δεν επέτρεπε σε κανένα από αυτούς να κυκλοφορήσει στους δρόμους! Λαό αγανακτισμένο, θυμωμένο, προδομένο, στα όρια της αυτοδικίας και της άμεσης απονομής δικαιοσύνης! Ενα τοπίο πυρηνικό και έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή! Αυτή τη χώρα παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και κλήθηκε να δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα! Αμεσα, τώρα, χθες!

Τα κατάφερε; Εμείς απαντάμε χωρίς δισταγμό: ναι, τα κατάφερε! Κάποιοι άλλοι θα πουν όχι!

Η Ν.Δ. φαίνεται πως κερδίζει τις εκλογές! Αυτοδύναμη; Μάλλον! Αλλά και με έναν ΣΥΡΙΖΑ με σημαντικό ποσοστό που θα του δώσει τη δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις και να υπερασπιστεί τα σημαντικά του επιτεύγματα! Που θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας! Τώρα πλέον θα διαθέτει την εμπειρία, θα έχει πιο έμπειρα και πιο ικανά στελέχη και θα είναι πιο εύκολο να αποφεύγει και να ξεσκεπάζει τις όποιες παγίδες που είναι σίγουρο ότι θα στήνουν όλοι αυτοί που τρώνε τις σάρκες της πατρίδας μας όλα αυτά τα χρόνια!

Οι επόμενες εκλογές μετά από αυτές της 7.7.2019 φαίνεται πως θα γίνουν με την απλή αναλογική και θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα δεκανίκια της να το αποτρέψει!