Σε μια κίνηση που δείχνει ότι ελάχιστη σημασία δίνει στις κυρώσεις σε βάρος της που ανακοίνωσε χθες η Ε.Ε., η Τουρκία ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο αποστέλλοντας τέταρτο πλοίο στην περιοχή.
Μιλώντας σήμερα από τα Σκόπια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδια της Άγκυρας και παράλληλα απάντησε σε υψηλούς τόνους στην Ε.Ε.
«Αν εσείς (Ε.Ε.) λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις κατά της Τουρκίας, εμείς θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας (στην Ανατολική Μεσόγειο). Έχουμε τρία πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και θα στείλουμε το τέταρτο το συντομότερο δυνατόν», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στη Βόρεια Μακεδονία.
Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έρχονται μια ημέρα αφότου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. υιοθέτησε το κείμενο συμπερασμάτων για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τα συμπεράσματα και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. γνωρίζει πως οι αποφάσεις της κατά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.
Προηγήθηκε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και δήλωση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε πως «αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή».
Παράλληλα, στηλιτεύει το γεγονός πως δεν υπάρχει αναφορά σε Τουρκοκύπριους στο τελικό κείμενο της Ε.Ε. και υπογραμμίζει ότι αυτό «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».
Στις ΗΠΑ ο Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για την Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.
Προτού αναχωρήσει ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και «αξιολογήθηκε ως πολύ ενθαρρυντική η ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα».
Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, συζητήθηκαν οι κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει «με στόχο τη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ».
Ειδικότερα, αύριο θα συναντηθεί με τον κ. Μπόλτον καθώς και τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Επίσης, πρόκειται να μετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, στις 17 και 18 Ιουλίου.
Τέλος, θα παραστεί, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σεβασμιώτατο κ. Ελπιδοφόρο, καθώς και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ν. Pelosi, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την εκδίωξη των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή και τις σχετικές δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, Παναγιώτατου κ.κ. Βαρθολομαίου.
