Η έκκληση Μέι προς τον ηγέτη των Εργατικών Κόρμπιν για συνομιλίες με στόχο την άρση του αδιεξόδου αναφορικά με το brexit, η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια, οι σκέψεις επιστημόνων να περιορίσουν τις αεροπορικές μεταφορές ως εξαιρετικά ρυπογόνες, καθώς και η εκλογή της πρώτης αφροαμερικανής στη δημαρχία του Σικάγο, συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις που ξεχωρίζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : “Η Μέι καλεί σε συνομιλίες των Κόρμπιν με στόχο τη διάσωση του brexit” και στο σχετικό ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός πρότεινε στον Τζέρεμι Κόρμπιν με στόχο τον τερματισμό του αδιεξόδου να αφήσουν ελεύθερο το κοινοβούλιο να αποφασίσει να βρει τρόπο ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Επιπροσθέτως η κα Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει νέα παράταση από την ΕΕ για το επίμαχο αυτό θέμα, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για ένα ηπιότεροι brexit. Για το ίδιο θέμα ο Independent επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές εξοργίστηκαν με την δήλωση της Μέι ότι θα ζητησει νέα παράταση, ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε πολύ χαρούμενος για την έναρξη των διακομματικών συνομιλιών.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στον τίτλο της :”Στην Αλγερία, ο Μπουτεφλίκα αποσύρεται, οι αβεβαιότητες παραμένουν” και στο κύριο άρθρο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι “ο υπέργηρος και ασθενής ηγέτης της Αλγερίας επιταχύνει τις διαδικασίες απόσυρσής του από την πολιτική σκηνή, ωστόσο υπογραμμίζει η επιθυμία του στενού περιβάλλοντός του να ελέγξει πλήρως τη μετάβαση της εξουσία ανησυχεί τον λαό της βορειοαφρικανικής χώρας”. Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο : “Κλίμα. Κι εάν σταματούσαμε να παίρνουμε το αεροπλάνο;” με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για μείωση των ρύπων στους τομείς των Μεταφορών και της Κατανάλωσης, αλλά για να υπάρξουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να περιορίσουμε τις μεταφορές με τα αεροπλάνα
Στην Αυστρία, η εφημερίδα Die Presse σημειώνει μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια : «Η ιστορική επίσκεψη κατέστη εφικτή μετά τον τερματισμό της διμερούς διαμάχης για το όνομα. Η μικρή δημοκρατία των Βαλκανίων άλλαξε το συνταγματικό της όνομα από “Μακεδονία” σε “Βόρεια Μακεδονία”, κράτησε όμως τη ‘μακεδονική’ γλώσσα και υπηκοότητα. Πρόκειται εν γένει για μια παράλογη σύγκρουση πίσω από την οποία υπάρχουν κρυμμένες ιστορικές πληγές. Χθες πάντως προωθήθηκε και η λεκτική εξομάλυνση: όλοι προσπαθούσαν εμφανώς να χρησιμοποιούν μόνον το πολιτικά ορθό “Βόρεια Μακεδονία”. Γεγονός είναι ότι ακόμη και εκείνα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που επέμεναν μέχρι πρόσφατα στη χρήση του όρου “Σκόπια” χρησιμοποιούν πλέον το νέο όνομα».Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «και στις δυο χώρες είναι δύσκολο να πειστούν για τη συμφωνία πολίτες και αντιπολίτευση. Και οι δυο πρωθυπουργοί όμως προχώρησαν με τις διαδικασίες επικύρωσης στα κοινοβούλιά τους, ο δε Τσίπρας θυσίασε μάλιστα ακόμη και τη συνεργασία με τον κυβερνητικό του εταίρο και κυβερνά σήμερα με τη βοήθεια ανεξάρτητων βουλευτών.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung με τίτλο : «Νέο κεφάλαιο για Σκόπια και Αθήνα». Όπως σημειώνει, «μετά τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών συνήλθαν στα Σκόπια.. Από τις 12 Φεβρουαρίου η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ονομάζεται επισήμως Βόρεια Μακεδονία. Στα Σκόπια ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο πρωθυπουργικό μέγαρο, του έδειξε οικογενειακές φωτογραφίες ενώ μπροστά στις κάμερες έβγαλε και σέλφι μαζί με τον επισκέπτη του». Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι «στη συνάντηση υπεγράφησαν και μια σειρά διμερών συμφωνιών. Μία από αυτές προβλέπει ότι η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα θα επιτηρεί μελλοντικά με την πολεμική της αεροπορία τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ, τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : “Το Σικάγο εκλέγει έναν δήμαρχο διαφορετικό από τους προηγούμενους 55 : Μια γκέι αφροαμερικανή” και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι το Σικάγο κατέστη η πρώτη αμερικανική μεγαλούπολη που εξέλεξε ως δήμαρχο μια αφροαμερικανή, την Λόρι Λάιτφούτ, πρώην εισαγγελέα και τονίζει ότι η 56χρονη κέρδισε με ευκολία την αναμέτρηση κάτι που σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής κουλτούρας απέναντι σε σχεδόν άγνωστα άτομα που κατεβαίνουν στον στίβο της πολιτικής.
