Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από την βομβαρδιστική επίθεση απόψε σε συνοικίες της Τρίπολης, τον στόχο μιας πολύνεκρης επιχείρησης των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγού του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) από τις 4 Απριλίου.
Τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσες, ενώ στήλες καπνού υψώθηκαν λίγη ώρα αργότερα στη συνοικία Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, που επλήγη από πολλές ρουκέτες, όπως ανέφεραν μάρτυρες σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.
Το νέο χτύπημα καταγράφηκε την ώρα που η Ευρώπη και κράτη του Κόλπου συνεχίζουν να διχάζονται για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στην επίθεση του ΛΕΣ του ντε φάκτο «ισχυρού άνδρα» της ανατολικής Λιβύης με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Οι μεγάλες δυνάμεις μοιάζουν να αδυνατούν να διαμορφώσουν συναίνεση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα ανάφλεξη της βίας και της αναρχίας που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, το 2011.
Η νέα κλιμάκωση εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις του λιβυκού αργού, θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές και πιθανόν θα επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν το χάος, ενώ μοιάζει να ενταφιάζει τα σχέδια του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία και να διεξαχθούν εκλογές.
Επικίνδυνος τόπος η Λιβύη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συζητήσει ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Βρετανία και ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, καθώς και όλες τις κυβερνήσεις που διαθέτουν επιρροή στα αντίπαλα μέρη να πιέσουν για να εφαρμοστεί.
Ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες πως απομάκρυνε κατεπειγόντως άλλους 150 πρόσφυγες από κέντρο κράτησης στην Τρίπολη, επειδή κινδύνευαν εν μέσω των εχθροπραξιών, και γνωστοποίησε πως δεν κατάφερε όπως ήθελε να απομακρύνει περισσότερους εξαιτίας των συγκρούσεων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διευκρίνισε πως μετέφερε τους πρόσφυγες αυτούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από το κέντρο κράτησης Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σε δική της εγκατάσταση, στο κέντρο της πόλης.
Η επιχείρηση διεξήχθη εν μέσω σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις του Χάφταρ και παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
«Πρόκειται για μια κούρσα με τον χρόνο για να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε ασφαλή καταφύγια», τόνισε η υποδιευθύντρια της αποστολής της UNHCR στη Λιβύη, η Λουσί Γκαν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε. «Η σύρραξη και η επιδείνωση της κατάστασης ως προς την ασφάλεια περιορίζουν τις δυνατότητές μας», συμπλήρωσε.
Η Αρμοστεία ανέφερε πως πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πλέον μεταφερθεί στο δικό της κέντρο, όμως πάνω από 2.700 ακόμη είναι πάντα κρατούμενοι, και αποκλεισμένοι, σε περιοχές όπου εκτυλίσσονται μάχες.
Η Λιβύη συνεχίζει να είναι «επικίνδυνος τόπος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», υπογράμμισε η UNHCR. «Όσοι εξ αυτών διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα δεν πρέπει να επαναπροωθούνται εκεί», συμπλήρωσε.
Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 758 έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην Τρίπολη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 20.000 έχουν εκτοπίσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.
