Ζούμε στην εποχή που τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αναπτύσσεται ένας νέος προβληματισμός με κύριο ερώτημα το πώς θα γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές στους πολίτες τους, τον ρόλο του δήμου, το είδος του δημάρχου που χρειάζεται η σύγχρονη πόλη, τον τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων. Οι πόλεις που ξέρουμε και ζούμε φτιάχτηκαν χωρίς σχέδιο και υποδομές, με όραμα την κατασπατάληση ενέργειας και πόρων και φυσικά χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Οι εποχές αλλάζουν, οι πολίτες απαιτούν αλλαγή ακόμη και στον τρόπο σκέψης αντιμετώπισης της καθημερινότητάς τους, θέλουν να συμμετέχουν στα θέματα που τους αφορούν και να ξεφύγουν από το σημερινό μοντέλο όπου ένας μόνο, ο δήμαρχος, κάνει ό,τι θέλει μαζί με μια κλειστή ομάδα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο «Κλεισθένης Ι» και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική που θα συμβάλει θετικά για τους πολίτες αλλά καθόλου βολικά για όσους έχουν μάθει να λειτουργούν με ψεύτικες πλειοψηφίες και επίπλαστες αυταρχικές αυτοδυναμίες. Τα εκλογικά συστήματα δεν είναι ουδέτερα. Επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα, τον τρόπο άσκησης διοίκησης, τη συμμετοχή, την ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας, με άλλα λόγια αποτυπώνουν ή στρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση.
Ο νέος νόμος αποτυπώνει με ακρίβεια τη βούληση των πολιτών στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων από την πρώτη Κυριακή, παράγει πολιτικό ήθος και με αυτή την έννοια συμβάλλει και στην τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου. Δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν ουσιαστικά και το βασικότερο ανανεώνει και οδηγεί σε απο-επαγγελματοποίηση την Αυτοδιοίκηση.
Από την άλλη πλευρά, αποθαρρύνει τους θιασώτες του σημερινού μοντέλου που περιλαμβάνει συγκέντρωση εξουσίας, ατέλειωτη γραφειοκρατία, λογικές προσωπικής εξυπηρέτησης, απαράδεκτη ομηρία εργαζομένων και οικογενειών.
Ο νέος νόμος ωθεί στις συλλογικές αποφάσεις και τη διαφάνεια και κάτω από αυτό το πρίσμα είναι το πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.
Σε αυτές λοιπόν τις εκλογές, τις πρώτες που θα γίνουν στη χώρα μας με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, πρέπει να υπάρχει συμμετοχή. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ οι πολίτες να απαλλαγούν επιτέλους από προσωπικές δεσμεύσεις του παρελθόντος και να επιλέξουν αυτούς και αυτές που έχουν τις γνώσεις, το όραμα, αλλά και τη δύναμη να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.
Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου είναι ένα δίκτυο ενεργών πολιτών, με δεξιότητες, γνώση, άποψη και με τον πολιτισμό πάντα στο επίκεντρο της σκέψης και της δράσης. Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός της άλλης άποψης, ο σεβασμός στον πολίτη, ο σεβασμός στον εργαζόμενο, ο σεβασμός ακόμη και στον περαστικό από την πόλη μας.
Η κοινωνία αλλάζει με βάση τις προτεραιότητές της και η δική μας προτεραιότητα είναι να γίνει η πόλη μας φιλική και σύγχρονη. Στόχος μας, οι αλλαγές της πόλης να είναι προϊόν συμμέτοχων πολιτών, γιατί η σύγχρονη πόλη οφείλει να αλλάζει από τους ίδιους τους κατοίκους της. Συμμετοχή σημαίνει πρόοδος, σημαίνει άποψη και στάση ζωής. Σε συνδυασμό με το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Εφτασε η ώρα το μήνυμα να είναι ηχηρό. Να βάλει τέλος στη λογική τού χτες και να δώσει τη σκυτάλη σε σύγχρονους ανθρώπους που, απαλλαγμένοι από υποτέλειες, εξαρτήσεις και ομηρίες, θα προτάξουν νέα οράματα και θα ξαναδώσουν ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας.
* υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής
