Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εκατοντάδες μαθητές, κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας και άλλων περιοχών, παραβρέθηκαν στη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Απριλίου στο πάρκο Καραμανλή, δίπλα στην εκβολή του ρέματος.

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για τη σωτηρία και ανάδειξη του ρέματος της Ραφήνας περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας, παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, απελευθέρωση θεραπευμένων πουλιών από την ΑΝΙΜΑ, εργαστήριο βιοποικιλότητας, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Άνθρωποι και ρέματα στην Αττική τού σήμερα» και ξενάγηση/περιήγηση στο ρέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απειλείται με καταστροφή, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προγραμματίζει να το μετατρέψει σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων υδάτων σε μήκος 15 χιλιόμετρων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμύρας στη Ραφήνα και καταστρέφοντας ένα σπάνιο για την Αττική οικοσύστημα.

Με την προγραμματιζόμενη επέμβαση όχι μόνο δεν δίνεται στο ρέμα ο χώρος που του αναλογεί, αλλά η ροή του περιορίζεται σε όποιο χώρο έχει μείνει διαθέσιμος ανάμεσα σε αυθαίρετα και καταπατήσεις ιδιωτών και σχεδίων πόλης, οι οποίες θα παραμείνουν άθικτες και, βεβαίως, θα είναι οι πρώτες πληγείσες περιοχές μίας ενδεχόμενης πλημμύρας.

Στην περιήγηση της Κυριακής οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι του ρέματος, τον κλάδο της Πετρέζας, έναν τόπο ανεκτίμητης φυσικής αλλά και αντιπλημμυρικής αξίας, αφού αποτελεί μια φυσική ζώνη πλημμυρισμού, που εκτονώνει το νερό του ρέματος σε χωράφια πριν φτάσει στη Ραφήνα.

Κι όμως, ακόμη και αυτή η περιοχή και άλλες αντίστοιχες που σώζουν τη Ραφήνα από πλημμύρες προγραμματίζεται να εγκιβωτιστούν.

Επόμενος σταθμός που θα κρίνει την τύχη του Μεγάλου Ρέματος είναι η 8η Μαΐου, που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή 5 συλλόγων και 40 ιδιωτών κατά του προγραμματιζόμενου εγκιβωτισμού.

«Το Μεγάλο Ρέμα είναι κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους μας και όχι στα υπουργεία, τους Δήμους και τους εργολάβους», τονίζει Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Και καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαΐου ώρα στις 9 π.μ. έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49).