Με την πίστη ότι μπορεί να πετύχει το «μπρέικ» και να ανατρέψει το πλεονέκτημα της έδρας που φέτος έχει η Ρεάλ, αναχώρησε χθες το βράδυ για τη Μαδρίτη η αποστολή του Παναθηναϊκού.
Εκεί όπου θα δώσει, αύριο και την Παρασκευή, τα δύο πρώτα ματς των πλέι οφ κόντρα στην κάτοχο του τίτλου, η οποία πέρυσι τον απέκλεισε στην αντίστοιχη φάση, «σπάζοντάς» του την έδρα. Ο Ρικ Πιτίνο έκρινε πως ήταν πιο ωφέλιμο να μετακινηθεί η ομάδα μετά τη χθεσινή προπόνηση που έγινε στο ΟΑΚΑ, γιατί βόλευε η ώρα της πτήσης και πρόσφερε τη δυνατότητα στους παίκτες του να είναι ξεκούραστοι στην προπόνηση που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στη «Wizink Arena».
Το κακό είναι ότι ο Αμερικανός προπονητής δεν έδειξε αισιόδοξος για τη συμμετοχή του Τζέιμς Γκιστ στον πρώτο αγώνα, εξαιτίας του τραυματισμού του στον σαββατιάτικο αγώνα πρωταθλήματος με τον Προμηθέα.
Φυσικά, ταξίδεψε με την υπόλοιπη αποστολή και θα συνεχίσει τη θεραπεία του επί ισπανικού εδάφους, ώστε η επανεκτίμηση της κατάστασής του να γίνει σήμερα. Κανονικά ταξίδεψε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος έδειξε να ξεπερνάει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη μέση του.
«Εάν λείψει ο Τζέιμς από το πρώτο ματς, οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Ο Μήτογλου και ο Βουγιούκας με τον Παπαγιάννη να παλεύουν σε κάθε φάση σαν να είναι η τελευταία στιγμή της ζωής τους. Ο Γκιστ είναι για μας ένας παίκτης – κλειδί, έξυπνος, με μεγάλη εμπειρία, που βοηθά στην άμυνα και καταλαβαίνει την επίθεση. Ομως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, οι τραυματισμοί είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού. Η Ρεάλ πιθανώς να μην έχει τον Γιουλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιτίνο, λίγο πριν από την αναχώρηση.
Από εκεί και πέρα υπογράμμισε: «Εχοντας κοουτσάρει σε επτά φάιναλ φορ που τα έβλεπαν 15 εκατ. άνθρωποι, θεωρώ ότι μπορώ να το διαχειριστώ. Επίσης έχω παίξει σειρές με τους Σέλτικς με Λάρι Μπερντ, Κέβιν ΜακΧέιλ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Η πρόσφατη ήττα από τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ δεν σημαίνει τίποτα. Κατηγορούμε τους εαυτούς μας και όχι τους αντιπάλους. Είναι ευλογία το ότι χάσαμε. Γιατί, όταν παίζουμε στην έδρα μας, δεν θα σημαίνει ότι αυτόματα μπορούμε να κερδίσουμε. Θέλουμε να έχουμε μία ευκαιρία και μία εκτός έδρας νίκη. Καλό θα είναι να πάρουμε δύο».
Και κλείνοντας αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έχει ο θηριώδης Ταβάρεζ στο παιχνίδι της «βασίλισσας»: «Είναι ένας παίκτης που κάθεται στη γραμμή και δεν βγαίνει. Εχουμε οργανώσει κάποια πράγματα για αυτό. Στο πρωτάθλημα, ένας παίκτης (ο Ελις του Προμηθέα) μάς πήρε 17 ριμπάουντ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά σωστά στη θέση αυτή, είτε παίζει ο Ταβάρες είτε ο νέος με τα 17 ριμπάουντ. Εχω εμπιστοσύνη στους ψηλούς μου».
Η Ρεάλ μπορεί να μην έχει ετοιμοπόλεμο τον Γιουλ, ωστόσο θα έχει στο πλευρό της τον νυν άσο του Ντάλας, Λούκα Ντόντσιτς, που ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο ΝΒΑ και βρίσκεται ήδη στη Μαδρίτη. Ο Σλοβένος, με δηλώσεις του εξέφρασε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που τρέφει για όσα του πρόσφερε η Ρεάλ στην αναρρίχησή του στο παγκόσμιο μπασκετικό χρηματιστήριο.
◼ Τα πλέι οφ ξεκινάνε σήμερα με δύο αναμετρήσεις. Στη Μόσχα (20.00), η ΤΣΣΚΑ φιλοξενεί την Μπασκόνια, που πλέον είναι πλήρης, ενώ στο περιθώριο της έναρξης της σειράς, το αφεντικό της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν, ξεκαθάρισε ότι το μέλλον του Ιτούδη στο τιμόνι της ομάδας θα εξαρτηθεί από την Ευρωλίγκα. Λίγο αργότερα (20.45) στην ασιατική πλευρά της Πόλης, η πρώτη της κανονικής περιόδου, Φενέρμπαχτσε, του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα, φιλοξενεί τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, η οποία έχει αμφίβολο τον Γιανκούνας.
