Η φωτιά της επιθυμίας των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας για να βρεθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ακόμη αναμμένη. Σιγόκαιγε καιρό στους καταυλισμούς και χθες φούντωσε.
Οι μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να βάλουν στοιχειώδη τάξη στις σκηνές που στήθηκαν χθες στα σιταροχώραφα έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά και το πλήθος των φωτορεπόρτερ ξύπνησαν μνήμες Ειδομένης του 2016.
Περιορισμένες συγκρούσεις αστυνομικών με νεαρούς, μικροτραυματισμοί και η εικόνα των περίπου 600-700 προσφύγων από διάφορα κέντρα που συγκεντρώθηκαν στα Διαβατά με σκοπό σήμερα να κινηθούν μαζικά προς τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας -ή της Αλβανίας(;)- είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Ενα ανώνυμο κάλεσμα των προηγούμενων επτά ημερών μέσω φέισμπουκ ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει το πλήθος των ανθρώπων που προσδοκούν μέσα στο βράδυ να γίνουν περισσότεροι. Σκηνές με πρόσφυγες να έχουν φορτωμένα τα πράγματά τους σε καροτσάκια, φωνάζοντας «γεια σου Ελλάδα» και «ευχαριστούμε, αντίο» καταγράφηκαν, καθώς πρόσφυγες ξεκινούσαν πεζή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας για τη Θεσσαλονίκη.
Οι εκκλήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έφτασαν για να τους μεταπείσουν. Μάταια τους υπενθύμιζαν σε όλες τις γλώσσες πως οι μετακινήσεις προς τα σύνορα, «είτε χερσαίες είτε θαλάσσιες, είναι επικίνδυνες.
Οι προσπάθειες για παράνομη διέλευση των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων της σύλληψης, της κράτησης, του οικογενειακού χωρισμού και ακόμη και του θανάτου».
Μάταιη ακόμη και η επίκληση κινδύνων καθώς οι «κινητοποιήσεις μπορούν να καταλήξουν σε άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας επαρκούς καταφυγίου, τροφίμων και άλλων βασικών υπηρεσιών. Τα παιδιά και άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Μη θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και τη ζωή των μελών της οικογένειάς σας και των παιδιών σας».
Νέοι κυρίως άντρες -100 από αυτούς ήρθαν μόνο από τα Οινόφυτα- αλλά και οικογένειες, Κούρδοι ιδίως, Αφγανοί, Σύροι, Ιρακινοί, συγκεντρώθηκαν προκειμένου αύριο να ξεκινήσουν με τα πόδια την πορεία προς τα σύνορα.
«Πιστεύουν ότι αν είναι πολλοί θα προβάλουν με μεγαλύτερη ένταση το αίτημά τους να περάσουν τα σύνορα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή εξαντλούμε όλα τα περιθώρια να τους μεταπείσουμε σε αυτό το τόλμημα, θυμίζοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους».
