Αν τα exit polls έχουν δίκιο, τότε όσοι φοβόντουσαν για αξιοσημείωτη άνοδο της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να πάρουν μια πρώτη μικρή ανάσα. Τουλάχιστον από Ολλανδία μεριά.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις -τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- το πρώτο σε δύναμη κόμμα δεν είναι ούτε το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) ούτε το κεντροδεξιό κυβερνών VVD, τα οποία τα γκάλοπ έφερναν ισόπαλα, αλλά το Εργατικό PvdA. Είναι το κόμμα του γνωστού μας και μη εξαιρετέου Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά χωρίς αυτόν πια.
H σημερινή ηγετική φιγούρα του κόμματος είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατιών, Φρανς Τίμερμανς.
Η Ολλανδία και η Βρετανία ήταν οι πρώτες χώρες που ψήφισαν χθες για την Ευρωβουλή. Η δε Ολλανδία είναι η μόνη που κατ’ εξαίρεση δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των exit polls. Το ποσοστό συμμετοχής φαίνεται να είναι «ρεκόρ», το υψηλότερο μετά το 1989, ξεπερνώντας το 40%.
Σύμφωνα λοιπόν με το exit poll της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα έρχεται πρώτο κερδίζοντας 5 από τις 26 έδρες που αντιστοιχούν στην Ολλανδία στο Ευρωκοινοβούλιο. Στη δεύτερη θέση ισοψηφούν το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το Χριστιανοδημοκρατικό CDA με 4 έδρες.
Ισοπαλία ξανά στην τρίτη θέση για το ακροδεξιό FvD και τους Αριστερούς Πράσινους (GroenLinks) με τρεις έδρες. Από δύο κερδίζουν το κεντρώο D66 και η Χριστιανική Ενωση CU-SGP, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται το σοσιαλιστικό SP και το επίσης ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χέερτ Βίλντερς.
Τελικά, ο Τιερί Μποντέ, το νέο ανερχόμενο «αστέρι» της ολλανδικής Ακροδεξιάς με το FvD, που τον Μάρτιο κέρδισε την πρωτιά στις περιφερειακές εκλογές, μάλλον δεν καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση και στις ευρωπαϊκές.
Ενας τύπος που το σύνθημά του είναι «Πρώτα η Ολλανδία» κατηγορεί τη μετανάστευση από την Ασία και την Αφρική για την παρακμή του χριστιανικού, ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιθυμεί την αποχώρηση από την Ε.Ε., έχει για πρότυπο τον Βίκτορ Ορμπαν και χαρακτηρίζει «ήρωα της Ευρώπης» τον Ματέο Σαλβίνι. Τις δε γυναίκες τις θεωρεί υπεύθυνες για τη δημογραφική παρακμή στη Δύση επειδή θέλουν να εργάζονται αντί να κάνουν παιδιά.
Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε αν η κάλπη στην Ολλανδία αποτελεί έναν θετικό οιωνό για την όχι και τόσο μεγάλη τελικά άνοδο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς ή ενδεχομένως για τις προοπτικές του Τίμερμανς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στον πολύ δεξιό Μάνφρεντ Βέμπερ. Εξάλλου, τονίζουμε, πρόκειται για exit polls και όχι για κανονικά αποτελέσματα. Αλλά, Κυριακή κοντή γιορτή…
