ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αντα Ψαρρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Τυπικά δικαιούστε, πλην όμως ουσιαστικά έχουμε πρόβλημα» ήταν τα λόγια του εισαγγελέα που απέρριψε χθες το νέο αίτημα για τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο ερώτημα του κρατούμενου, παρουσία και της συνηγόρου του, για το τι ακριβώς μεσολάβησε από προηγούμενη θετική κρίση του ίδιου και ποιο πραγματικό περιστατικό προέκυψε (όπως απαιτεί ο νόμος) για να κοπεί η τακτική του άδεια, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε μια αναφορά του Δ. Κουφοντίνα για τον αριστερό που οφείλει να πιάνει το κόκκινο νήμα της αντίστασης.

Η αναφορά αυτή του κρατούμενου είχε γίνει στον Κορυδαλλό στην προηγούμενη απεργία πείνας, πριν ξεκινήσουν να του δίνονται οι τακτικές άδειες, μία εκ των οποίων είχε δώσει και ο συγκεκριμένος εισαγγελέας.

Ο κρατούμενος, αφού εξήγησε στον εισαγγελέα ότι αυτό είναι μια πολύ γνωστή έκφραση στον χώρο της Αριστεράς, τον ρώτησε αν σε κάθε περίπτωση έχει θεσπιστεί κάποιος περιορισμός στην ελευθερία του λόγου. Τελικά, λίγη ώρα μετά την άρνηση του εισαγγελέα να χορηγήσει την άδεια και πριν το αίτημα διαβιβαστεί στο συμβούλιο, ο κρατούμενος Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Είναι ο μόνος κρατούμενος στην Ελλάδα που, ενώ έχει πάρει τις πρώτες άδειες και χωρίς να υπάρξει το παραμικρό παράπτωμα, στερείται ξαφνικά το δικαίωμά του μόνο και μόνο επειδή οι επώνυμες και συντονισμένες πολιτικές και μιντιακές αντιδράσεις αλλά και οι πλέον συντηρητικές και ακραίες απόψεις κάποιων λίγων δικαστικών λειτουργών φαίνεται να έχουν επηρεάσει την ανεξάρτητη εισαγγελική κρίση. Οταν ο ίδιος εισαγγελέας, χωρίς καμιά αφορμή, αλλάζει στάση, δυστυχώς δημιουργούνται εύλογες απορίες για το πόσο παρέμεινε ανεπηρέαστος από ηχηρές και ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από το ευεργετικό μέτρο των αδειών, μια και η όλη φιλοσοφία παρόμοιων μέτρων λαμβάνει υπόψη την καλή συμπεριφορά κρατουμένων, τη μη διάπραξη παραπτωμάτων, τη γνωστή διαμονή κ.λπ. και όχι φυσικά το αδίκημα για το οποίο ο καθένας έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλέον μια ριζική νομοθετική ρύθμιση ή οδηγία προς τους αρμόδιους, ούτως ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι και τα ευεργετικά μέτρα ισότιμα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.