Τα περιστατικά δύο καρκινοπαθών κρατουμένων που συνέχιζαν να κρατούνται αβοήθητοι στη φυλακή χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, με τον έναν εξ αυτών να είναι υπερήλικας, προκάλεσαν χθες την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Ειδικότερα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας ζητεί να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο του εισαγγελέα όσο και των μελών του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου που απέρριψαν το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση του 91χρονου καρκινοπαθούς κρατούμενου για τον οποίο, αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειας, οι δικαστές έκριναν ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.
Η Ξένη Δημητρίου ενημερώθηκε για τα δύο θλιβερά περιστατικά των καρκινοπαθών κρατουμένων ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα στη «zougla.gr» και ζήτησε τους φακέλους τους από τον διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υποβλήθηκαν σε θεραπευτική αγωγή και αν μεταφέρθηκαν για νοσηλεία.
Στην παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να «εμφαίνονται» οι ασθένειες στον ιατρικό φάκελό τους αλλά και να επισυναφθούν οι αιτήσεις τους για υφ’ όρον απόλυση που κατέθεσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο του εισαγγελέα όσο και των δικαστών του αρμόδιου Συμβουλίου, που απέρριψαν τα σχετικά αιτήματα των δύο καρκινοπαθών και μάλιστα ο δεύτερος κρατούμενος που έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα απεβίωσε αβοήθητος μέσα στη φυλακή, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα που αποκάλυπτε τα περιστατικά, ο θάνατός του σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά το βίντεο στο οποίο καταγράφεται να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.
Οσον αφορά τον 91χρονο κρατούμενο ο οποίος πάσχει από κακόηθες νεόπλασμα, μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά.
Είχε προηγηθεί πάντως η απόρριψη του αιτήματός του για υφ’ όρον απόλυση, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ανέφερε ότι «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»!
Και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί…
