Σήμερα το πρωί στις εννιά, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στη Μυτιλήνη η δίκη των 108 συλληφθέντων προσφύγων και μεταναστών και των δύο Ελλήνων αλληλέγγυων, για όσα σημειώθηκαν το ξημέρωμα της 23ης Απριλίου, αμέσως μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκαν από ομάδες ακροδεξιών και χούλιγκαν και κατά τη διαδικασία βίαιης εκκένωσης της πλατείας Σαπφούς από τα ΜΑΤ.
Οι συλληφθέντες πρόσφυγες οδηγούνται στο εδώλιο με την κατηγορία της κατάληψης δημόσιου χώρου και της αντίστασης κατά της αρχής, εξαιτίας της διαμαρτυρίας τους και της πολυήμερης κατάληψης της πλατείας, όταν την ίδια στιγμή οι 26 που βαρύνονται με δικογραφίες ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος για τις δυνητικά ανθρωποκτόνες επιθέσεις τους κυκλοφορούν ακόμα ανενόχλητοι, χωρίς καν να έχουν κληθεί σε απολογία από τις δικαστικές αρχές για τις διώξεις που ασκήθηκαν μόλις δύο μήνες πριν και δέκα μήνες μετά τα επεισόδια.
Θυμίζουμε ότι οι προσαχθέντες σε δίκη με την κατάληψη της πλατείας θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους στη Μόρια και τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στη Λέσβο, ζητώντας τότε να συντομευτούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που είχαν υποβάλει.
Αντίθετα, οι 26 Ελληνες δεν είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, αλλά ταυτοποιήθηκαν ως δράστες στην πορεία των ερευνών της αστυνομίας για τις άγριες επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει με πέτρες, ρόπαλα, μολότοφ και ό,τι άλλο υλικό ξήλωσαν από δρόμους και αλλού, ώστε να επιτεθούν σε οικογένειες, ακόμα και σε βρέφη που ήταν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους καταληψίες της πλατείας.
