ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Αγγελίδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Σάμου εκφράζει την ενόχλησή της για την αναφορά της «Εφ.Συν.» στη δήλωση του μητροπολίτη Ευσέβιου για το δημογραφικό, για την οποία γράφαμε ότι επιχειρεί να υποδαυλίσει τα ξενοφοβικά πάθη στο νησί και ότι προδίδει ξενοφοβική σύγχυση, καθώς επικαλείται δήθεν δήλωση πρωθυπουργού γειτονικής χώρας ότι τάχα θα κατακτήσει την Ελλάδα με εποικισμό.

Δυσκολεύεται να καταλάβει κανείς τι είναι αυτό που ενόχλησε τη Μητρόπολη, καθώς η ίδια παραδέχεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν είναι κακό να είναι κανείς ξενοφοβικός. Η λέξη «σημαίνει τον επιφυλακτικό απέναντι σε κάποιον που δεν έχει την ίδια εθνική ταυτότητα. Και ερωτούμε: πού είναι το κακό, όταν κάποιος είναι επιφυλακτικός;», αναφέρει. Ισως η Μητρόπολη θεωρεί επιτρεπτό να υφίσταται κάποιος διακρίσεις μόνο και μόνο λόγω της διαφορετικής του ταυτότητας. Αλλά αυτό λέγεται ρατσισμός και φυσικά δεν σταματά στην έκφραση μιας απλής επιφύλαξης ούτε αναιρείται από το, καλοδεχούμενο και σημαντικό ασφαλώς, φιλανθρωπικό έργο προς τους πρόσφυγες, το οποίο επικαλείται η Μητρόπολη.

Η ανακοίνωση επιχειρεί επίσης να υπερασπιστεί την εγκυρότητα της ανύπαρκτης δήλωσης του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, χωρίς ωστόσο να παραθέτει πηγές. Παραπέμπει αντιθέτως στο διαδίκτυο και συστήνει στον συντάκτη «να είναι προσεκτικότερος και να μην αμφισβητεί τις πηγές των άλλων με ερασιτεχνισμό, μόνο και μόνο για να επιβάλλει την άποψή του!».

Πρόκειται για εντυπωσιακή πιρουέτα. Γιατί, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», η δήθεν δήλωση αποτελεί παραλλαγή μιας ανυπόστατης φράσης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο (όχι πρωθυπουργό) της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ. «Η συγκεκριμένη φράση χαρακτηρίζεται ανεπιβεβαίωτη (για να μην πούμε ότι είναι εντελώς ανυπόστατη), καθώς πουθενά, τουλάχιστον στα όσα άρθρα καταφέραμε να βρούμε, δεν μας παρουσιάζεται η πρωτότυπη πηγή», σημειώνει η ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes, που ειδικεύεται στον εντοπισμό κατασκευασμένων ειδήσεων.

«Οταν κλήθηκε να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ο μητροπολίτης Σάμου πέταξε την μπάλα στην εξέδρα με ένα ψηλοκρεμαστό σουτ που θα το ζήλευαν και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές», σχολιάζει ο κ. Σαραντάκος. Πρόκειται για δοκιμασμένη πρακτική όσων επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.