ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Μοσχονάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πάνε και έρχονται οι φορολογικοί παράδεισοι στον κατάλογο της Ε.Ε. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) συμφώνησε χθες να προστεθούν στον κατάλογο ακόμη 10 τρίτες χώρες και ο συνολικός αριθμός έφτασε τις 15. Ετσι, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

■ Παραμένουν στον κατάλογο 5 χώρες που ήταν ήδη στον κατάλογο. Διότι δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση απέναντι στην Ε.Ε. Πρόκειται για την αμερικανική Σαμόα, την Γκουάμ, τη Σαμόα, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

■ Μεταφέρθηκαν από την «γκρίζα ζώνη» στη «μαύρη ζώνη» για μη τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι ακόλουθες 10 χώρες: Μπαρμπάντος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νήσοι Μάρσαλ, Αρούμπα, Μπελίζε, Βερμούδες, Φίτζι, Ομάν, Βανουάτου και Ντομίνικα.

Στις εν λόγω χώρες, η Ε.Ε. μπορεί να επιβάλει αντίμετρα, όπως αυξημένη παρακολούθηση και λογιστικούς ελέγχους, παρακράτηση φόρων, ειδικές απαιτήσεις τεκμηρίωσης και διατάξεις για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Επιπλέον, νέες διατάξεις στην κοινοτική νομοθεσία απαγορεύουν τη διοχέτευση ή μεταφορά κονδυλίων της Ε.Ε. μέσω οντοτήτων σε χώρες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα».