Με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΕuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Η Αθήνα επιθυμεί την έγκριση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζών.
Εάν υπάρξει συναίνεση στο ΕuroWorking Group της Δευτέρας, τότε η σχετική ρύθμιση θα μπορέσει να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού 1 δισ. ευρώ που αποτελεί τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η διαπραγμάτευση για το θέμα της α’ κατοικίας έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ, με τα εμπλεκόμενα μέρη (κυβέρνηση και θεσμοί) να προβαίνουν σε συνεχείς επικοινωνίες αλλά και δηλώσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε ενστάσεις και απέστειλε σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ενημέρωσε -μέσω διαρροών- ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη ρύθμιση, έστω και μονομερώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντάς του τη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή του Κοστέλο στο ζήτημα.
Έπειτα από την παραπάνω τηλεφωνική επικοινωνία, ο Μοσκοβισί «άδειασε» ουσιαστικά τον Κοστέλο, δηλώντας δημόσια ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- το θέμα με την πρώτη κατοικία φαίνεται πως κόλλησε εξαιτίας μιας επιστολής του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία ενημέρωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργούσε προβλήματα στις συνεταιριστικές τράπεζες και στην Attica Bank.
Το παραπάνω φαίνεται πως ήταν η αιτία που ώθησε τον Κοστέλο να προχωρήσει στη διατύπωση ενστάσεων για το εν λόγω ζήτημα, δημιουργώντας αναστάτωση και στις δύο πλευρές.
