Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«LA Comics Festival» στις 4 Μαρτίου, όχι στο Λος Αντζελες. Στη Λάρισα!

Η Λάρισα είναι ο επόμενος σταθμός των Ελλήνων δημιουργών κόμικς και όλης της κοινότητας των φίλων της ένατης τέχνης. Το φεστιβάλ «LA», για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου, συγκεντρώνει 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα έργα τους μέσω μιας σειράς εκθέσεων που πλαισιώνονται από ποικίλες εκδηλώσεις.

Κόμικς στον πέρα κάμπο

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο «Σύλλογος Κόμικς και Τεχνών ΕΤουΚού» σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ενώ οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στον πολυχώρο «Μύλος του Παππά».

Κόμικς στον πέρα κάμπο

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «πρόκειται για πολυθεματική και πολυεπίπεδη εκδήλωση που εστιάζει στον χώρο της 9ης τέχνης και απευθύνεται σε φίλους των τεχνών, λάτρεις των κόμικς, γραφίστες, εικονογράφους, animators, αναγνώστες, φοιτητές οπτικής επικοινωνίας και multimedia, δασκάλους και μαθητές, γονείς και παιδιά».

Κόμικς στον πέρα κάμπο

Από τις εκθέσεις ξεχωρίζει αυτή με τον τίτλο «Μονοσέλιδα», με τη συμμετοχή 40 Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που δημιουργούν ιστορίες με τον αυστηρό περιορισμό της ολοκλήρωσής τους σε μόνο μία σελίδα. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι εκθέσεις «Αγροτικές Αφίσες» και «Εναλλακτικές Αφίσες» αλλά και η έκθεση «Τα Κόμικς που δεν μας Αφηναν να Διαβάζουμε», μια επιλογή ενήλικων κόμικς από την προσωπική συλλογή του Μέλανδρου Γκανά, ψυχής του φεστιβάλ και ιδρυτή των Εκδόσεων του Κάμπου που επικεντρώνονται σε εκδόσεις κόμικς νέων και ανεξάρτητων δημιουργών.

Κόμικς στον πέρα κάμπο

Το πρόγραμμα των workshops θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων καθώς η θεματολογία είναι ιδιαίτερα πλούσια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας:

  • Παιδικό Εργαστήριο, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία, στο τέλος του οποίου θα μοιραστούν σε μαθητές αντίτυπα από την έκδοση κόμικς με θέμα το μεταναστευτικό – δωρεά του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.
  • Εργαστήριο Κόμικς από τον Μέλανδρο Γκανά.
  • Παιδικά Κόμικς από τους Μέλανδρο Γκανά και Θανάση Καραμπάλιο.
  • Εργαστήρι σεναρίου και σχεδίου από τον Απόστολο Ιωάννου.
  • Χτίζοντας τον σκελετό μιας ιστορίας από τον Αθανάσιο Βασιλάκη.
  • Flip Book Shadows από τη Φωτεινή Καλούδη.
  • Εργαστήριο Δερματοστιξίας από τον Ορέστη Κοτοπούλη (Slab).
  • Live Painting μινιατούρας από την OWLS Society.
  • Συναρμολόγηση και βάψιμο μινιατούρας από την OWLS Society.
  • Dungeons and Dragons One Shot από τους Ζήση Αποστολίδη και Αρη Γκρίμπα.
  • Grafiti από τους Hood Spirit.

Θα διεξαχθούν επίσης τρεις συζητήσεις γύρω από τη γελοιογραφία, τα κόμικς, τα fanzines και τις αυτοεκδόσεις στην Ελλάδα, που είναι όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια:

  • Fanzines – Αυτοεκδόσεις με ομιλητή τον Μέλανδρο Γκανά.
  • Ο Κύκλος των Κόμικς με ομιλητή τον Βάιο Κουτριτζέ.
  • Γελοιογραφία με ομιλητή τον Απόστολο Κουρσοβίτη (Κουρσό).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και το Masterclass που θα παραδώσει ο Ιορδάνης Στυλίδης, ένας από τους πρωτοπόρους Ελληνες δημιουργούς από τη δεκαετία του 1980 κιόλας, με τίτλο «COMX – Ιδιότροπες εξηγήσεις για τις κοινόχρηστες εκφράσεις», ενώ από τις προβολές ξεχωρίζει το πρόγραμμα με τις cult ταινίες, το πρόγραμμα βραβευμένων παιδικών ταινιών animation με θέμα την οικολογία, σε συνεργασία με το Thessaloniki Animation Festival (TAF), τα κυπριακά παιδικά animations του Αλέξη Χαβιαρά, οι προβολές των cult ταινιών του Γιάννη Ρουμπούλια, το πολυβραβευμένο 3D animation «Agrinoui», το «Stroutho» κ.ά.

Κόμικς στον πέρα κάμπο

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν και μια σειρά εκδηλώσεις, όπως το Grafiti Day από τους Hood Spirit – Walk the Line Tattoo, η παράσταση «Jocker» από την Αντονέλλα Χήρα, το Stand Up Comedy από τον Πιέρρο Πατουχέα και το πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια σε ανάλογες εκδηλώσεις «Drink and Draw», με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών που σχεδιάζουν και δημιουργούν κόμικς καταναλώνοντας αλκοόλ, μέχρι «τελικής πτώσης».

Τέλος, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια μουσική βραδιά-συναυλία με τον Ζωρζ Πιλαλί και τη Soufra Band, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν και να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και να ξεφυλλίσουν και να αγοράσουν βιβλία από το bazaar εξειδικευμένων καταστημάτων και εκδοτικών οίκων.


LA Comics Festival

Πότε: Δευτέρα 4 Μαρτίου έως Κυριακή 10 Μαρτίου

Πού: Μύλος του Παππά, Λάρισα

Η είσοδος στους χώρους του φεστιβάλ καθώς και η συμμετοχή σε panels, workshops, masterclasses, προβολές και events είναι ελεύθερη για όλους.

Για το πλήρες πρόγραμμα και τις ακριβείς ώρες λειτουργίας, οι αναλυτικές πληροφορίες δίνονται στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook: www.facebook.com/lacomicsfestival