Ως «IRA» αυτοαποκαλείται η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τους πρόσφατους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε συγκοινωνιακούς κόμβους του Λονδίνου και στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δημιουργώντας επικίνδυνους συνειρμούς για μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Μεγάλης Βρετανίας.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές η νέα οργάνωση είχε στείλει φακέλους με εκρηκτικούς μηχανισμούς στα αεροδρόμια Χίθροου και Σίτι του Λονδίνου και στους σταθμούς του μετρό και του τρένου Γουότερλου στο Λονδίνο.
Ο «IRA» δηλώνει πως αντιτίθεται στην Ειρηνευτική Συμφωνία του 1998 και δεν έχει καμία σύνδεση με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος βρέθηκε σε πόλεμο με τις βρετανικές αρχές για το μεγαλύτερο κομμάτι του 20ο αιώνα.
Είχαν αναλάβει, επίσης, την ευθύνη για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λόντοντερι στις 19 Ιανουαρίου. Τότε, είχαν δηλώσει ότι «Η μάχη μας συνεχίζεται ενάντια στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις», καθώς και σε όσους « συνεργάζονται με τους Βρετανούς».
Σημειώνεται ότι δεν έχουν υπάρξει τραυματίες από τις επιθέσεις της νέας οργάνωσης.
