Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

O Aντόνιο Ταγιάνι κατάφερε να προκαλέσει τεράστιο θόρυβο, μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Μιλώντας στον ιταλικό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24, o πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, υπερασπίστηκε τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και το έργο του.

«Μέχρις ότου να κηρύξει πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ, μέχρις ότου να φτιάξει τους φυλετικούς νόμους που έπληξαν τους Εβραίους (και αν εξαιρέσουμε τη δραματική δολοφονία του σοσιαλιστή Τζιάκομο Ματεότι), ο Μουσολίνι έκανε και θετικά πράγματα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Ντούτσε έφτιαξε υποδομές, εξυγίανε ελώδεις περιοχές και έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις, αν και μπορεί κανείς να μη συμμερίζεται τη μέθοδό του.

Στο τέλος, ο Ταγιάνι ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι «δεν είναι και δεν ήταν ποτέ του φασίστας», αλλά ότι αυτό «δεν σημαίνει πως ο Μουσολίνι δεν έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, αθλητικές εγκαταστάσεις». Μια τοποθέτηση η οποία, ύστερα από περισσότερα από εβδομήντα χρόνια από την πτώση του φασιστικού καθεστώτος, μπορεί να μοιάζει ασύλληπτη, αλλά εκφράζει, δυστυχώς, αρκετά μεγάλο μέρος των Ιταλών. Μπορεί να μην πρόκειται για την πλειοψηφία του λαού, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέο ποσοστό.

Μετά τις εσωτερικές και πανευρωπαϊκές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Αντόνιο Ταγιάνι αναγκάστηκε να κάνει βήμα πίσω και να διορθώσει τις αρχικές του δηλώσεις.

«Δεν ήθελα να προχωρήσω σε μια κοινότοπη ερμηνεία της μελανότερης σελίδας της ιστορίας μας. Ως πεπεισμένος αντιφασίστας ζητώ συγγνώμη από όλους εκείνους που μπορεί να ένιωσαν ότι προσβάλλονται», δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο παρελθόν, έχει τονίσει ότι, κατά την άποψή του, ο ιδρυτής του φασισμού «έκανε και καλά πράγματα», ενώ ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, συνηθίζει να αναφέρει, αρκετά συχνά, γνωστές φράσεις του συγκεκριμένου δικτάτορα.

Η συνέντευξη του Ταγιάνι προκάλεσε την αντίδραση, μεταξύ των άλλων, του Ιταλικού Συνδέσμου των ανταρτών «Παρτιτζιάνι», πολλών στελεχών των Πέντε Αστέρων και της ιταλικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, αλλά και ευρωβουλευτών. Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο του σώματος «να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί, διότι η ενωμένη Ευρώπη γεννήθηκε για να μην αναβιώσει, ποτέ, κανένα είδος φασισμού».

Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, μέσω twitter χαρακτήρισε «απίστευτες» αυτέ τις δηλώσεις, διερωτώμενος «πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού». Την παραίτηση Ταγιάνι ζήτησε και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του.

Σε διαφορετικό τόνο, φυσικά, ήταν η αντίδραση της εγγονής του Ντούτσε, Αλεσάντρα Μουσολίνι, η οποία συνεχάρη τον αντιπρόεδρο της Φόρτσα Ιτάλια και, με το γνωστό της στιλ, πρόσθεσε: «Μπράβο, αδερφέ».

Ο Ταγιάνι ανασκεύασε και στο τέλος ανακάλεσε. Αλλά το ζήτημα δεν είναι τι είπε έπειτα από αυτή τη θύελλα αντιδράσεων, αλλά τι ακριβώς πιστεύει στην πραγματικότητα. Κάτι το οποίο γνωρίζει μόνον ο ίδιος και η συνείδησή του.