Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεκαέξι μήνες μετά την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής στη διάρκεια της οποίας 25 συνάνθρωποι μας βρήκαν φρικτό θάνατο κάτω από τόνους λάσπης η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε σήμερα ποινική δίωξη για πέντε πλημμελήματα σε βάρος εννέα προσώπων και κατά παντός άλλου υπευθύνου ενώ η δικογραφία λόγω της σπουδαιότητας ανατίθεται σε ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Τη δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και αφορά τα αδικήματα, της  πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Οι κατηγορίες στρέφονται σε βάρος της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου της δήμαρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, του δήμαρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, του δήμαρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη καθώς και των δασαρχών Αιγάλεω και Μεγάρων και σε βάρος των δύο αρμοδίων υπαλλήλων αυτών των δασαρχείων.

Η εισαγγελική λειτουργός εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Σε όλους τους κατηγορούμενους η εισαγγελέας τους καταλογίζει ευθύνες για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, για έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και για έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Ποιοι απαλλάσσονται

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία.

Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.