Κλήση σε ακρόαση τη Δευτέρα 4 Μαρτίου απέστειλε η Διεύθυνση Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος στον πρόεδρο της Attica Bank Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προκειμένου να εξηγήσει γιατί λειτουργεί ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν προβλέπεται από τις αρμοδιότητές του.
Πηγές κοντά στον πρόεδρο της Attica Bank χαρακτηρίζουν την κλήση προσχηματική και πολιτικού χαρακτήρα και αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ακόμα ένα επεισόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη. Και δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κλήση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το… σίριαλ με το δάνειο του Παύλου Πολάκη, που συνεχίστηκε χθες με την κατάθεση του Γ. Στουρνάρα στον εισαγγελέα για την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, διερωτώνται γιατί η ΤτΕ χρειάστηκε 2,5 χρόνια και αφού η Attica Bank «νοικοκυρεύτηκε» ώστε να ανακαλύψει ότι ο Π. Ρουμελιώτης δεν εκπληρώνει ικανοποιητικά τα καθήκοντα του προέδρου, αφήνοντας σαφείς αιχμές όχι μόνο για τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και για τον διευθύνοντα σύμβουλο Θόδωρο Πανταλάκη.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, πηγές της ΤτΕ σημείωναν ότι έχουν πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν στην Attica Bank και για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Π. Ρουμελιώτη και Θ. Πανταλάκη που έφτασαν στη χειροδικία πριν από μερικούς μήνες.
Με αφορμή το περιστατικό ο πρόεδρος της Attica έκανε εκτενείς αναφορές σε θέματα χρηματοδοτήσεων και ειδικότερα στα δάνεια της κατασκευαστικής εταιρείας «Τοξότης», του επιχειρηματία Καλογρίτσα, αλλά και στην επιστροφή των δανείων των πολιτικών κομμάτων τα οποία είχαν δοθεί σε fund για την εκποίησή τους σε εξευτελιστικές τιμές, κατόπιν παρέμβασής του.
Aντικρουόμενες είναι, εξάλλου, οι πληροφορίες για το αν ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη διάρκεια της προχθεσινής τους συνάντησης για την πρόθεση της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ να καλέσει σε ακρόαση τον πρόεδρο της Attica Bank.
Γεγονός πάντως είναι ότι η δύσκολη… συγκατοίκηση στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Attica ήταν θέμα συζήτησης στους τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του ότι είχε αφήσει στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση πριν υπάρξει νέο… επεισόδιο.
