O Τόμας Μάιερ δεν είναι ένας τυχαίος οικονομολόγος. Μεταξύ 2010 και 2012 ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, ενώ την ίδια θέση κατείχε την περίοδο 2002-2009 στην Deutsche Bank του Λονδίνου. Πριν ενταχθεί στον γερμανικό κολοσσό, εργάστηκε για την Goldman Sachs (1991-2002) και τη Salomon Brothers (1990-91), ενώ ακόμη παλιότερα για το ΔΝΤ (1983-1990) και το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (1978-82). Με δυο λόγια, η εξειδίκευσή του στο πεδίο της διεθνούς οικονομικής είναι αδιαμφισβήτητη.
Την περασμένη Κυριακή σε άρθρο του σε εφημερίδα της Φρανκφούρτης (FAZ), ο 65χρονος οικονομολόγος έγραψε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει όσο παραμένει στο ευρώ. «Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Μάιερ, «δεν είναι οικονομικά ευέλικτη για να τα καταφέρει χωρίς υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος».
«Σε σύγκριση με την κρίση στην Ελλάδα, η Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘30 δείχνει σύντομο επεισόδιο. Το αμερικανικό ΑΕΠ επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα μέσα σε μια οκταετία, στην Ελλάδα όμως δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα της κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ βρίσκεται 25% χαμηλότερα από αυτό του 2008. Αν οι τρέχουσες εκτιμήσεις για ύφεση στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια επιβεβαιωθούν, τότε οι πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα πιο περιορισμένες. Ελάχιστες χώρες κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους χωρίς υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, όπως για παράδειγμα η Λετονία. Η Ελλάδα όμως δεν είναι οικονομικά ευέλικτη για να τα καταφέρει χωρίς υποτίμηση. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι πολιτικοί δεν επέτρεψαν στη χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ούτε αποδέχθηκαν ένα ριζικό κούρεμα χρέους. Για να μπορέσει να βγει η Ελλάδα από το τέλμα του χρέους, θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. Οσο όμως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ τόσο το οικονομικό της μέλλον θα παραμένει σκοτεινό».
