Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να αποφευχθεί μία ανάλογη τραγωδία, όπως στην περίπτωση του Γεροποτάμου Μεσαράς.
Μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε η λήψη των εξής μέτρων:
Άμεσα μέτρα:
- Κλείσιμο όλων των «ιρλανδικών γεφυρών» και τη σήμανση όλων των επικίνδυνων σημείων.
- Ετοιμότητα όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών.
- Διαρκή κατά το δυνατόν ενημέρωση του κοινού.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα:
- Συζήτηση του θέματος στα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης.
- Ακριβή καταγραφή όλων των επικίνδυνων σημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών στο πεδίο (χώρο) ευθύνης τους (ενδεχομένως σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε.)
- Προγραμματισμός άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προληπτικών παρεμβάσεων.
Μακροπρόθεσμα μέτρα:
- Οριοθέτηση, διευθέτηση και εξυγίανση όλων των υδατορεμάτων
- Αποβολή των καταπατητών και την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς καμία εξαίρεση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης στη συνεδρίαση του οργάνου στο πλαίσιο της εισήγησης του για την λήψη των παραπάνω αποφάσεων ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος από νέα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, έτσι, αντί της συνήθους τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας που έχουμε μεταξύ μας, έκρινα χρήσιμο να συγκαλέσω εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι προ των πυλών, έχουν ήδη γκρεμίσει τα ανύπαρκτα αναχώματα της πολιτικής προστασίας, η οποία επαφίεται στον πατριωτισμό μας, με υπηρεσίες δήμων και περιφερειών πλήρως αποδυναμωμένες, τακτικούς πόρους ανύπαρκτους, διαδικασίες ανάθεσης έργων χρονοβόρες, ενώ κανείς δεν θέλει, πραγματικά και ουσιαστικά να επενδύσει στην πρόληψη, γιατί δεν αποδίδει.
Ως Συντονιστικό Όργανο δεν μπορούμε να μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε έργα, οφείλουμε όμως να κάνουμε τις αναγκαίες επισημάνσεις, για τα αποφασιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως προς το Κεντρικό Κράτος το οποίο, ενώ δεν εξασφαλίζει, ως οφείλει, τα αναγκαία μέσα μας κουνάει το δάκτυλο για τις δικές του αμαρτίες».
Μάλιστα όταν κάποια στιγμή συζητήθηκε το θέμα των ευθυνών για την τραγωδία στον Γεροπόταμο Μεσαράς, ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε ότι ζήτησε από τον Εισαγγελέα Ηρακλείου να επισπεύσει τις διαδικασίες της προκαταρκτικής εξέτασης και να αναζητηθούν οι αλήθειες και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που φέρει ο ίδιος ευθύνη, θα παραιτηθεί.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ ΠΣΕΑ Γιάννης Λεονταράκης ανέφερε, ότι, «για την επερχόμενη κακοκαιρία Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι, Σώματα Ασφαλείας υπηρεσίες και Εθελοντικές οργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους τηρώντας με «ευλάβεια» της οδηγίες Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων».
Τέλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Γιώργος Τσουκαλάς τόνισε ότι από πλευράς πυροσβεστικής, «όλοι οι άνδρες θα βρίσκονται επί ποδός για να επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί».
