ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη δίνη παλιών «αμαρτιών» με απροσδιόριστες συνέπειες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές βρίσκεται ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Σίγουρα πάντως κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θα παίξουν ρόλο οι κακουργηματικές διώξεις -ασκήθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608- περί καταχραστών του Δημοσίου, που ασκήθηκαν εναντίον δύο πρώην δημάρχων αλλά και εναντίον τεσσάρων πρώην αντιδημάρχων και δύο δημοτικών υπαλλήλων.

Οι διώξεις μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ ασκήθηκαν εναντίον του Στάθη Λαφαζανίδη και του Δημήτρη Χατζηβρέττα (σημερινού περιφερειακού συμβούλου του Απόστολου Τζιτζικώστα), οι οποίοι διώκονται για υπηρεσιακή απιστία και ειδικότερα για μη είσπραξη τελών από εργολάβους και μη είσπραξη τελών υπεραξίας από ιδιοκτήτες ακινήτων στον δήμο τους, και αφορά ποσό που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ήδη πριν από αυτές τις διώξεις ήταν θολό, καθώς η θητεία της παράταξης του σημερινού δημάρχου Πέτρου Σούλα σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις και διαρροές.

Παρά ταύτα ο κ. Σούλας φαίνεται να αντέχει στην πίεση, αφού επέστρεψε στην παράταξη του ο Σωτήρης Μαγόπουλος, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί, και προσχώρησε ο σύμβουλος Φάνης Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014 με τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ.

Από τα δεξιά όμως είναι και η υποψηφιότητα του πρώην αντιδημάρχου Γιάννη Καμαρινού, που έχει μαζί του τον πρώην επίσης αντιδήμαρχο Βασίλη Ανδρεάδη όπως και άλλα πρόσωπα που ήταν άλλοτε κοντά στον κ. Σούλα.

Από τον ίδιο πάντα χώρο λογίζεται και η υποψηφιότητα του Γιάννη Γιαννακόπουλου, που διετέλεσε αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Λαφαζανίδη και εμφανίζεται ως υπερκομματικός και ανεξάρτητος.

Ο κ. Λαφαζανίδης πάντως έχει εκφραστεί υπέρ του Κλεάνθη Μανδαλιανού, που έχει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και είναι συνεχιστής της παράταξης του Κώστα Σωτηράκη.

Ο κ. Λαφαζανίδης σε ανάρτησή του για τη δίωξη εναντίον του κάνει λόγο για «βρόμικο πόλεμο με συκοφαντίες και ψέματα», καταγγέλλει «τακτικές Γκεμπελισμού», αναφέρεται σε «συγκεκριμένους κυρίους που μάθανε μια ζωή ως παράσιτα να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο» και ότι «με κάποια από τα μέσα απαράδεκτης παραπληροφόρησης, λόγω εκλογών, αλλά και αυτούς που τα ανακατασκευάζουν, θα τα πούμε άμεσα στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζανίδη, «εάν υπήρχε μισή αλήθεια ή είχαν μισό δίκαιο, θα έπρεπε τα μισά άτομα του δήμου (πάνω από 100) να έχουν καταδικαστεί».

Την έκπληξη θέλει να κάνει ο δάσκαλος Νίκος Ζυγάς που είναι ανεξάρτητος αριστερός και έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από ένα μέρος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό εκφράζεται στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου Στάθη Καϊτετζίδη ο οποίος έστειλε επιστολή συμβολής στο εγχείρημα. Με τον κ. Ζυγά συμπαρατάσσονται ακόμη πολλοί ανεξάρτητοι και οικολόγοι, καθώς και πολλά πρόσωπα από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» η οποία είχε στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις διώξεις στους δύο πρώην δημάρχους ο κ. Ζυγάς δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «αφενός έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη για την έκβαση της υπόθεσης, αφετέρου όμως οφείλονται κάποιες εξηγήσεις στους πολίτες του δήμου μας».

Το σκηνικό των υποψηφιοτήτων συμπληρώνεται με τον Θανάση Κοκονά, πρόεδρο στην Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δήμος Ρεθύμνου

Νέο σχήμα με Θωμά Κρεβετζάκη από ΣΥΡΙΖΑ

Στη σκιά των διώξεων οι υποψηφιότητες

Τον φιλόλογο και ελεύθερο επαγγελματία (διακοσμητή–χειροτέχνη) Θωμά Κρεβετζάκη επέλεξε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ρεθύμνου ως επικεφαλής του σχήματος που θα διεκδικήσει τον δήμο στις επικείμενες εκλογές.

Ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου με την παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη (ΠΑΣΟΚ).

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντική δράση ως πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου αναδεικνύοντας ζητήματα για την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων σε μία από τις πιο… ασφυκτικά ακμάζουσες τουριστικές αστικές περιοχές της χώρας.

Χίος

Σε αναζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σωσίβιο σωτηρίας σε αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο σε συσκευασία ευρύτερης «κίνησης πολιτών» αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου για τις δημοτικές εκλογές. Μπροστά στο αδιέξοδο που διαμορφώθηκε και την ουσιαστική αδυναμία εντοπισμού ενός δυνατού ονόματος για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Χίου, ομάδα πολιτών ανακοίνωσε τη «δημιουργία ενός νέου ελπιδοφόρου, ανεξάρτητου και ενωτικού εγχειρήματος πολιτών με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και αναφορές, αλλά με κοινή πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων δικαιωμάτων σε όλους».

Βέβαια το γεγονός της παρουσίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην πενταμελή επιτροπή που υπογράφει το σχετικό κάλεσμα καμία αμφιβολία δεν αφήνει για την κομματική ταυτότητα του εν λόγω εγχειρήματος. Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι Μανώλης Στάθης, Θωμάς Παραδείσης, Ισίδωρος Λως, Γιώργος Γεωργίτσης και Αντώνης Παντελόγλου.

? Επικοινωνία με τη στήλη: [email protected]