Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα (N-VA) αποχώρησε τελικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, να ηγείται πλέον μίας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί του εθνικιστικού κόμματος υπέβαλαν την παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν «αποδεκτές» από τον βασιλιά. Ο πρωθυπουργός με τον βασιλιά είχαν συνάντηση στο παλάτι, με τον Σαρλ Μισέλ να τον ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τα ονόματα όσων θα αναλάβουν τα κενά χαρτοφυλάκια στα υπουργεία (Εσωτερικών, αλλά και Οικονομικών, Άμυνας και Μετανάστευσης).
Αιτία της αποχώρησης των υπουργών του N-VA αποτελεί η σοβαρή διαφωνία του που υπήρξε σχετικά με το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Σημειώνεται ότι το Σάββατο συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να βρεθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Ωστόσο η συνάντηση αποδείχθηκε άκαρπη, καθώς απέτυχε να γεφυρώσει τις διαφωνίες που υπήρξαν. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου το βράδυ του Σαββάτου: μία του Μισέλ και μια άλλη του αρχηγού του N-VA.
«Αν δεχθούμε να παραγκωνιστούμε (…) δεν θα κρατήσουμε ποτέ τη θέση μας. Αν δεν έχουμε φωνή σε αυτή την κυβέρνηση (…) είναι μάταιο να συνεχίσουμε», δήλωσε ο ηγέτης των Φλαμανδών εθνικιστών Μπαρτ ντε Βεβέρ σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο.
