Στην κολομβιανή αντάρτικη οργάνωση ELN απέδωσε την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικής ακαδημίας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, με τουλάχιστον 21 νεκρούς και 68 τραυματίες. Τριήμερο πένθος στη χώρα κήρυξε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος έχει αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του ELN.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκιγέρμο Μποτέρο, υπεύθυνος για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική», είναι ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ο οποίος αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, έκανε λόγο για μια «άθλια τρομοκρατική ενέργεια».
Κατά την επίθεση της Πέμπτης, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, πέρασε από σημεία ελέγχου ασφαλείας και έφθασε στο κτίριο της Σχολής Αστυνομίας Στρατηγός Σανταντέρ πριν ανατιναχθεί.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε έσπασαν παράθυρα και γειτονικών διαμερισμάτων.
Ο πρόεδρος Ντούκε κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Κολομβία. Ήταν η χειρότερη ενέργεια των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο περισσότερο από μισό αιώνα.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο του 2017 με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο Ιβάν Ντούκε τον Αύγουστο του 2018.
Δεν έχουν ξαναρχίσει έκτοτε εξαιτίας των νέων, αυστηρότερων όρων που έθεσε ο νέος αρχηγός του Κράτους: απαιτεί η οργάνωση να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμάλωτους και τους ομήρους που κρατά — οι αρχές υπολογίζουν ότι είναι περίπου 17 — και να βάλει τέλος σε όλες τις «εγκληματικές της δραστηριότητες».
Η ηγεσία του ELN έχει εκφράσει επανειλημμένα προθυμία να διαπραγματευθεί, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση πως δεν θέλει την ειρήνη και υπενθυμίζει συνεχώς πως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος ότι οι συνομιλίες, που είχαν αρχίσει στο Κίτο πριν μεταφερθούν στην Αβάνα, θα συνεχίζονταν παρά τις εχθροπραξίες στην Κολομβία.
Από το 1958 μέχρι σήμερα, η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη. Άλλα 7 και πλέον εκατομμύρια πολιτών της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.
