Την πίστη της ότι το μόνο σχέδιο για την έξοδο από την Ε.Ε. είναι το αυτό που πέτυχε η ίδια τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι αν απορριφθεί η συμφωνία, όλα θα πρέπει να αρχίσουν από τη αρχή. Στις πιέσεις που δέχεται η Τερέζα Μέι προστίθεται και η δήλωση της Σκοτσέζας πρωθυπουργού, που δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών τάχθηκε κατά ενός νέου δημοψηφίσματος.
Με άρθρο της στην εφημερίδα «Sun on Sunday», η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι σημαντικά στελέχη της κυβέρνησής της θέλουν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου της συμφωνίας πριν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. το επόμενο Σαββατοκύριακο, σημειώνει:
«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, απλά θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δεν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτό που ψήφισε ο βρετανικός λαός», προσθέτει.
Επίσης, σε συνέντευξή της στο Sky News δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι αυτοί που το ζητούν δεν καταλαβαίνουν ότι «αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τις ισορροπίες στη Βουλή και πολύ περισσότερο «δεν θα καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.
«Στη σύνοδο κορυφής θα πάω εγώ και θα διαπραγματευτώ», είπε.
Ευρισκόμενη αντιμέτωπη με την πιο επικίνδυνη κρίση στην πρωθυπουργία της, από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, πυροδοτώντας ακόμη τρεις παραιτήσεις υπουργών, η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να διασώσει τη θέση της στο κόμμα και κατά συνέπεια στην κυβέρνηση.
Εκτός από τον Ράαμπ, που δήλωσε ότι η Μέι δεν έχει «την πολιτική βούληση να δώσει λύση στην κρίση» και επανέλαβε τη θέση των επικριτών της ότι η συμφωνία που έχει πετύχει με την Ε.Ε. «η Βρετανία θα παραμείνει θύμα των νταήδων και των εκβιαστών της Ε.Ε.», αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών των Τόρις που αποστέλλουν επιστολές ζητώντας την αποπομπή της από την ηγεσία του κόμματος.
Ταυτόχρονα, μέλη της κυβέρνησης, η Άντρεα Λίντσομ, υπουργός υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στη Βουλή, αλλά και οι υπέρμαχοι του Brexit Μάικλ Γκόουβ, Λίαμ Φοξ, Κρις Γκρέιλινγκ και Πένι Μόρντοντ, ασκούν πίεση στη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία. Γεγονός που φαίνεται μάλλον αδύνατο, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία δεν αλλάζει.
Στο εσωκομματικό μέτωπο, τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 25 επιστολές βουλευτών που ζητούν την παραίτηση της Τερέζα Μέι, ενώ για να προχωρήσει η διαδικασία αποπομπής απαιτούνται τουλάχιστον 48.
Επίσης, σύμφωνα με τους Sunday Times, έχει δοθεί εντολή στον βρετανικό στρατό να εντείνει τους προληπτικούς σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η δημόσια τάξη σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με την εφημερίδα να επικαλείται πηγή στις ένοπλες δυνάμεις.
Στέρτζον: «Να καταψηφιστεί η συμφωνία»
Η Τερέζα Μέι, εκτός από την εσωκομματική πίεση που αντιμετωπίζει, θα πρέπει να κατορθώσει να πείσει και το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας με την Ε.Ε.
Ωστόσο, ούτε αυτό είναι εξασφαλισμένο.
Σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε στο BBC ότι θα ήταν λάθος και απολύτως ανεύθυνο να υιοθετήσει το κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit.
«Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ως προς την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., επομένως η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να στηρίξει ένα Brexit με κλειστά μάτια», είπε.
«Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος και απόλυτα ανεύθυνο να το ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων».
«Όχι» Κόρμπιν σε δημοψήφισμα
Από την άλλη πλευρά, και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει δηλώσει την αντίθεσή του στο σχέδιο συμφωνίας, τάχθηκε εναντίον και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, τουλάχιστον προς το παρόν.
Όπως είπε, το δημοψήφισμα «είναι μια επιλογή για το μέλλον, αλλά δεν είναι μια επιλογή για το σήμερα, διότι εάν είχαμε αύριο ένα δημοψήφισμα, πάνω σε τι θα ήταν; Ποιο θα ήταν το ερώτημα;».
