Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η επιτυχία της Τερέζα Μέι να πείσει το υπουργικό συμβούλιο να αποδεχθεί την εκδοχή της για το Brexit, η διχογνωμία που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των Εργατικών για τη διεξαγωγή ή μη ενός δευτέρου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της Ε.Ε., η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Γαλλία, ο οποίος προβλέπει χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας που «γράφουν» τα πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Κρατείστε τα νεύρα σας για το Brexit λέει η Μέι στο υπουργικό συμβούλιο» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι κατάφερε να ξεπεράσει την κριτική που άσκησε το υπουργικό συμβούλιο στη πρότασή της για την έξοδο της ώρας από την Ε.Ε. και τελικώς θα παρουσιάσει την πρότασή της για το Brexitστο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Επιπροσθέτως η εφημερίδα αναφέρει ότι ο βρετανίδα πρωθυπουργός συμφώνησε με το υπουργικό συμβούλιο για το νέο σύστημα που θα ισχύσει αναφορικά με την μετανάστευση, μετά το Brexit.

Η σκοτσέζική «The Herald» έχει τίτλο: «Οι Εργατικοί σε σύγχυση για την δεύτερη ψηφοφορία για το Brexit» και στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει, ότι ενώ ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, σερ Κέιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος παραμένει ανοικτό, ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Τζόν Μακ Ντόνελ το απέρριψε κατηγορηματικά.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Φόροι, έλλειμμα, οικονομίες: ένας προϋπολογισμός με μικρά βήματα» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι η γαλλική κυβέρνηση, ελέγχοντας τις δαπάνες και μειώνοντας τους φόρους προσπαθεί να συνεχίσει την πολιτική της. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «η βελτίωση των λογαριασμών οφείλεται περισσότερο στο ρυθμό ανάπτυξης παρά στις μεταρρυθμίσεις».

Η Le Monde από την πλευρά της για το ίδιο θέμα έχει τίτλο : «Οι νικητές και οι χαμένοι του προϋπολογισμού» και στο κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 1,7% έναντι 2,8% του αναμενομένου, το δημόσιο έλλειμμα θα είναι υψηλότερο απ’ ότι περιμένει η Γαλλική κυβέρνηση, ενώ για δεύτερο συνεχή προϋπολογισμό στα κονδύλια εγγράφηκαν και 6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Στη Γερμανία, η υπόθεση του Γερμανού αξιωματούχου Χανς-Γκέοργκ Μάασεν δοκιμάζει εδώ και μέρες τις αντοχές του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν τελικά ο Μάασεν να μην αναλάβει τελικά θέση υφυπουργού, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ρόλο ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Εσωτερικών του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Χορστ Ζεεχόφερ. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε αποφασίσει την αποπομπή του Μάασεν από τη θέση του προέδρου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, μετά από δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούσε βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα με ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών κατά μεταναστών στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την (προς το παρόν τουλάχιστον) αποσοβηθείσα ρήξη εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Süddeutsche Zeitung προβλέπει ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές εντός της γερμανικής κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου να προκληθεί νέα ένταση. «Μετά από τα λάθη που έγιναν, τα κύματα δημόσιας αγανάκτησης που ξεσήκωσε η (σ.σ. αρχικά) σχεδιαζόμενη προαγωγή του Μάασεν και την απειλή ακόμη μεγαλύτερων παρεξηγήσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο συμβιβασμός που επετεύχθη ήταν ίσως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα να αποτραπεί η αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου και προειδοποιεί:

«Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αλλάξει τώρα ριζικά θα υπάρξει σύντομα ξανά μεγάλη ένταση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη. Η πιο επείγουσα ριζική αλλαγή θα ήταν ο Χορστ Ζεεχόφερ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το αργότερο μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία σε τρεις περίπου εβδομάδες». Σύμφωνα με την SZ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει να επιδείξει έργο σε αξιώματα που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν, ωστόσο «σήμερα ο Ζεεχόφερ λειτουργεί με απρόβλεπτο, παράλογο και καταστροφικό τρόπο».

Για «ιδιαίτερη τιμή για τον Ερντογάν» κάνει λόγο η Tagesspiegel αναλύοντας την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Η εφημερίδα του Βερολίνου εξηγεί τους διαφόρους τύπους επισκέψεων ξένων ηγετών, λέγοντας ότι αυτός που επελέγη για τον τούρκο πρόεδρο προβλέπει μεταξύ άλλων υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο εορταστικό δείπνο στο προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο ως ένδειξη ιδιαίτερης εκτίμησης προς τον προσκεκλημένο.

«Κανείς δεν θέλει να παραστεί στην κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν», σχολιάζει η εφημερίδα Bild, με αφορμή την απόφαση ορισμένων βουλευτών της γερμανικής αντιπολίτευσης που αποφάσισαν να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο σε ένδειξη διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθεί. Η Bild υπογραμμίζει ότι «ούτε η Μέρκελ θα είναι παρούσα» στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Γερμανός

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Οι φήμες οργιάζουν, ωστόσο Ροζενστάιν παραμένει προς το παρόν στη θέση του» με την εφημερίδα να τονίζει ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα παραμείνει προς το παρόν στη θέση του, παρά το όργιο φημών που υπήρξε τα τελευταία 24ωρα σχετικά με επικείμενη παραίτησή του, κάτι που όπως επισημαίνει η εφημερίδα εάν γινόταν, θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω το επίμαχο υπουργείο, το όποιο έχει ήδη περιέλθει σε δύσκολη θέση εξετάζοντας τις καταγγελίες για φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.