Η Ιταλία, όπως ήταν προβλεπόμενο, άρχισε να μονοπωλεί την ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση Κόντε παρουσίασε το προσχέδιο προϋπολογισμού της, το οποίο, όπως είχε ήδη διαρρεύσει, ανεβάζει τη σχέση του δημόσιου ελλείμματος με το ΑΕΠ στο 2,4%.
Παρά τις αντιστάσεις του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, Πέντε Αστέρια και Λέγκα θέλησαν να ενταχθεί στα άμεσα μέτρα προς εφαρμογή η στήριξη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, η μείωση των φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ευνοϊκός διακανονισμός για όσους οφείλουν φόρους ή έχουν άλλου είδους οφειλές στο Δημόσιο. Οι κύριες, δηλαδή, προεκλογικές υποσχέσεις τους.
Ελλειμμα σεβασμού
Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να αγγίξει τα σαράντα δισ. ευρώ, αν και δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στο ιταλικό Κοινοβούλιο οι αναλυτικές λεπτομέρειές του.
Στο μεταξύ, όμως, άρχισε ο πόλεμος. Τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσαν από το Λουξεμβούργο ότι, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ιταλία δεν σέβεται τις δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να τους πείσει ότι το χρέος πρόκειται ούτως ή άλλως να μειωθεί, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη που προβλέπει η κυβέρνηση της Ρώμης, αλλά δεν φάνηκαν να συμφωνούν με την αισιόδοξη αυτή προσέγγιση.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στον χορό θέλησε να μπει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, από τη Γερμανία, τόνισε ότι αν η Ιταλία δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, θα λήξει και ο βίος του ευρώ.
Για τον λόγο αυτό προανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή» και παραλλήλισε την κατάσταση της Ιταλίας με το «τροϊκανό παρελθόν» της χώρας μας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ιταλία απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που ορίσαμε όλοι μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν επιθυμώ, τώρα που καταφέραμε να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση, να πέσουμε και πάλι στην ίδια κρίση, αλλά με την Ιταλία. Διότι μία κρίση ήταν αρκετή».
«Να πιει λίγο νερό»
Επιθετικές δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων και στη Ρώμη. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι ντι Μάιο, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε κατά ένα χιλιοστό» και ότι «δεν θα εγκαταλείψει τις ευπαθείς ομάδες».
Ο δε γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ανέβασε πολύ περισσότερο τους τόνους. «Εγώ μιλάω μόνον με άτομα που δεν πίνουν. Στην Ιταλία κανείς δεν φοβάται τις απειλές του Γιούνκερ, που μας συγκρίνει με την Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής της Λέγκας. Αναφέρθηκε, δε, ακόμη πιο αναλυτικά στον παραλληλισμό με τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Σαλβίνι «η δήλωση αυτή προκαλεί την εκτόξευση του σπρεντ».
Συνέστησε στον Λουξεμβουργιανό πολιτικό «πριν μιλήσει, να πίνει δυο ποτήρια νερό» και «να σταματήσει τις ανύπαρκτες απειλές». Τέλος, τον προειδοποίησε ότι «αν συνεχίσει, η Ιταλία θα του ζητήσει αποζημίωση».
Τα σενάρια
Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση δεν τελείωσε. Εστω και αν ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προσπαθεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να μεσολαβήσει με την Κομισιόν, μαζί με τον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών, Τρία.
Δεν αποκλείεται στο τέλος να βρεθεί ένα είδος συμβιβασμού, με συγκράτηση της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ, ελάχιστα πάνω ή και ακριβώς στο 2%.
Το αρνητικό σενάριο, όμως, προβλέπει διαρκή εκνευρισμό των αγορών, με αύξηση του σπρεντ και αδυναμία της ιταλικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.
Και με κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα είναι η πιθανότερη επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση διάλυσης της συμμαχίας της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρια.
