Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στη 1 μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία Φιλολόγων, που απευθύνει κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, πανεπιστημιακούς αλλά και κάθε απλό πολίτη που υποστηρίζει την ανθρωπιστική Παιδεία.
Με αφορμή την κατάργηση των Λατινικών, ως προς την εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ, η πρωτοβουλία τονίζει ότι «η αποψίλωση των κλασικών σπουδών και της ανθρωπιστικής παιδείας στο εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται με μεθοδευμένο και συστηματικό τρόπο» και στην ανακοίνωσή της σημειώνει το εξής:
Η κατάργηση των εξετάσεων των Αρχαίων Ελληνικών στα Γυμνάσια, η κατάργηση της εξέτασης της μετάφρασης στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, η κατάργηση του μαθήματος της Ιστορίας στη Γενική Παιδεία στην Γ΄ Λυκείου και η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνισή του στα ΕΠΑΛ, η υποβάθμιση των Αρχαίων Ελληνικών στη Β΄ τάξη του Εσπερινού Λυκείου και η κατάργηση του μαθήματος της Φιλοσοφίας, και, το αποκορύφωμα, η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου για την κατάργηση των Λατινικών ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την αφαίρεσή του απ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών συντελούν στην υποβάθμιση της ανθρωπιστικής και κλασικής παιδείας στα σχολεία.
Στο κάλεσμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «έχουμε υπέροχο προνόμιο να είμαστε οι κληρονόμοι ενός σπουδαίου πολιτισμού με παγκόσμια ακτινοβολία. Οφείλουμε επομένως να προστατεύουμε, να καλλιεργούμε και να αναδεικνύουμε αυτό το μοναδικό πολιτισμικό κεφάλαιο. Δεν το χρωστάμε μόνο στους εαυτούς μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας ενώσουμε τη φωνή μας για να αποκαταστήσουμε την Παιδεία στη χώρα που τη γέννησε. Να είμαστε όλες και όλοι εκεί!»
