Επικρατέστερος νικητής για τον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου έναντι του αριστερού αντιπάλου του Φερνάντο Αντάντζ, που όμως μείωσε τη διαφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Σε δύο γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν αργά χθες μόλις λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρώτος συγκέντρωσε ποσοστά 55% και 54% ενώ ο δεύτερος 45% και 46% με τις πιθανότητες να καταφέρει να τον ξεπεράσει το φαβορί να παραμένουν λίγες.
Ως πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) Αντάντζ, που έχει απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες του να μη ρισκάρουν τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας, ερμηνεύτηκε η άρνηση του κεντροαριστερού, Σίρου Γκόμες, να διαλέξει στρατόπεδο.
Ο τελευταίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο και δήλωσε χθες ότι δεν θα δώσει καμία κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του όσον αφορά το ποιον από τους δύο υποψηφίους να υποστηρίξουν σήμερα.
«Βεβαίως, όλος ο κόσμος θα προτιμούσε με τον τρόπο μου να πάρω το μέρος κάποιου και να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θέλω να το κάνω για έναν πολύ πρακτικό λόγο, τον οποίο δεν θέλω να πω τώρα» είπε.
«Καθώς, αν δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν θέλω και να αποτελέσω εμπόδιο» είπε ο Γκόμες, τον οποίο δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ως τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να νικήσει τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο.
Όμως, πλέον εκφράζονται φόβοι ότι, εκτός απροόπτου, το αποτέλεσμα των καλπών θα δώσει την εξουσία στον Μπολσονάρο, και ότι ο βραζιλιάνικος λαός θα δώσει έτσι το χρίσμα σε έναν φασίστα, ρατσιστή και σεξιστή
Πρόκειται για έναν νοσταλγό της χούντας, υποστηρικτή της ακραίας ελεύθερης οικονομίας και των συμφερόντων των ολίγων, που στο παρελθόν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις εμπρηστικές δηλώσεις του.
Ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις Μπολσονάρο
- «Είμαι υπέρ των βασανιστηρίων. Και ο λαός επίσης» δήλωσε το 1999 σε τηλεοπτική συνέντευξη.
- «Περίπου 30.000 διεφθαρμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πυροβοληθεί, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο», είπε σε συνέντευξή του το 1999.
- «Αν αυτοί (οι αριστεροί ψηφοφόροι) θέλουν να μείνουν εδώ, θα πρέπει να υποταχθούν στον νόμο μας. Ή θα φύγουν ή θα πάνε φυλακή. Αυτοί οι περιθωριακοί κομμουνιστές θα είναι παράνομοι στην πατρίδα μας», είπε τον Οκτώβριο του 2018.
- «Είναι ντροπή να είσαι εργοδότης σε αυτήν τη χώρα, με τόσο πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους» είπε το 2014 σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.
- «Δεν θα απασχολούσα (άνδρες και γυναίκες) με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες» είπε το 2016.
- «Δεν θα σε βίαζα ποτέ γιατί δεν το αξίζεις» δήλωσε το 2003 απευθυνόμενος στην βουλευτή Μαρία ντο Ροσάριο στο κοινοβούλιο.
- «Δεν θα μπορούσα να αγαπήσω έναν ομοφυλόφιλο γιο. Δεν θα υποκριθώ γι’αυτό. Θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε κάποιο ατύχημα παρά να εμφανιστεί εδώ με έναν μουστακαλή» είπε το 2011 σε περιοδικό.
- «Δεν θα παλέψω ούτε θα κάνω διακρίσεις, αλλά αν δω δύο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους δείρω», δήλωσε το 2002 σε συνέντευξή του.
- «Δεν κάνουν τίποτα. Πιστεύω ότι δεν είναι καλοί ούτε για αναπαραγωγή», είπε το 2017 έπειτα από επίσκεψή του σε χωριό αφροβραζιλιάνων.
- «Δεν κινδυνεύω, γιατί τα παιδιά μου έχουν πολύ καλή μόρφωση», είχε επίσης πει το 2011 σε τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα αντιδρούσε αν ένας γιος του ερωτευόταν μια μαύρη.
- «Ο Θεός πάνω από όλα. Δεν τα πιστεύω αυτά για ένα κοσμικό κράτος. Το κράτος είναι χριστιανικό και η μειονότητα που είναι αντίθετη σε αυτό μπορεί να φύγει», δήλωσε επίσης το 2017 σε σύνοδο.
