Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των απόρρητων κονδυλίων. Η Ν.Δ., αξιοποιώντας τα όσα ισχυριζόταν ο Π. Καμμένος κατά τη σύγκρουσή του με τον Ν. Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό. Σκληρή ήταν η αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου που στρεφόταν κατά δημοσιεύματος του iefimerida και κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι «υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας».
Ειδικότερα η Ν.Δ. δήλωσε ότι «ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Οπως και ο κ. Κοτζιάς, που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Αμυνας». Είπε ακόμα ότι «η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» και κατέληξε ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις».
Παράλληλα η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι ο νόμος του Ν. Κοτζιά για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας «δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο έλεγχος δεν έγινε», προσθέτοντας ότι «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ο νόμος αυτός να εφαρμοστεί».
«Η κ. Μπακογιάννη και η Ν.Δ. είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στον Νίκο Κοτζιά είτε στον πρωθυπουργό», απάντησε το μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας ότι «από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών». Και συμπλήρωσε: «Η Ν.Δ. λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι».
«Πρωτοφανής αθλιότητα»
Η Ν.Δ. επανήλθε, αυτή τη φορά μέσω διαρροών, λέγοντας ότι «ο πόνος καρδιάς έχει προκαλέσει και σύγχυση στον κ. Τσίπρα» και καταλήγοντας ότι «τις προχθεσινές καταγγελίες για αδιαφάνεια στο υπουργείο Εξωτερικών τις έκανε ο κ. Καμμένος. Θα πει κάτι γι’ αυτό ή δεν έχει την άδεια του συνεταίρου του;». Σκληρή ήταν η απάντηση του Μαξίμου κατά της Ν.Δ. αλλά και κατά δημοσιεύματος του iefimerida με τίτλο «Πού πήγαν μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 1 εκατ. ευρώ», το οποίο επικαλούμενο πληροφορίες ανέφερε ότι το ποσό αυτό διοχετεύτηκε σε ΜΜΕ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, καθώς και «για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας». Το Μαξίμου μίλησε για «πρωτοφανή αθλιότητα του iefimerida να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες» για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον Τύπο».
Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση «δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με την περίοδο που κυβερνούσε η Ν.Δ.» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «αν θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον πρωθυπουργό». Κάλεσε επίσης τη Ν.Δ. «να σταματήσει τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου που η ίδια θεσμοθέτησε». Η Ν.Δ. ανταπάντησε ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
! Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια επείγουσας έρευνας για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε ηλεκτρονικά μέσα.
