Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Άσχημες μνήμες ξυπνούν στην Αργεντινή καθώς το συμβούλιο των διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε επισήμως τη χορήγηση δανείου ύψους 56 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου πρωθυπουργού της λατινοαμερικανικής χώρας, Μαουρίτσιο Μάκρι, έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα λιτότητας ενώ δύο ημέρες πριν σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο της Αργεντινής.

Το Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως έφθασε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 56 δισ. δολαρίων και η κυβέρνηση της χώρας καλείται να προβεί σε σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Η νομισματική κρίση που ξέσπασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αργεντινή επιτάχυνε την άνοδο των τιμών. Από τον Ιανουάριο το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Η μείωση του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το 2,6% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Εξάλλου η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Σημείο καμπής για την Αργεντινή 

Η συμφωνία με το ΔΝΤ αποτελεί αναμφίβολα σημείο καμπής για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το ΔΝΤ -και οι πολιτικές λιτότητας που αυτό επιβάλλει- θεωρήθηκε από τους πολίτες της Αργεντινής υπεύθυνο για τη βαθιά οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τη γνωστή στάση πληρωμών.

Την Τετάρτη (24/10) ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το κοινοβούλιο της Αργεντινής, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κυβερνητικό σχέδιο του προϋπολογισμού, με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής. 

Χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των αρχών, με τις αστυνομικές δυνάμεις να «απαντούν» εκτοξεύοντας νερό και πέτρες από καουτσούκ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από τα εργατικά συνδικάτα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, που αντιτίθενται στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το τελευταίο εμπεριέχει αυξήσεις φόρων, κρατικές περικοπές και άλλα μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα το επόμενο έτος.