ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Xρειάστηκε μόλις 85 δευτερόλεπτα για να πουλήσει πράγματα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων! Ο λόγος για τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba που γιόρτασε χθες την Ημέρα των Εργένηδων (Singles Day) γεμίζοντας τα ταμεία του με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η 11η Νοεμβρίου (11/11) είναι γνωστή στην Κίνα ως Ημέρα των Εργένηδων.

Ο εορτασμός της ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90 στους κύκλους των φοιτητών, σε απάντηση της γλυκανάλατης γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Το 2009, η Alibaba σκέφτηκε να βγάλει χρήμα από αυτή τη γιορτή προχωρώντας στην πρώτη καταναλωτική της καμπάνια, προσφέροντας γενναίες εκπτώσεις από την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Tmall.

Πολύ γρήγορα η Singles Day μετατράπηκε σε ημέρα καταναλωτικής φρενίτιδας ανάλογη της Μαύρης Παρασκευής (Black Friday) που γιορτάζεται από καταναλωτές και εμπόρους στη Δύση.

Μέσα σε περίπου μία δεκαετία η αξία των εμπορευμάτων που πουλά αυτή την ημέρα η Alibaba –μέσω Tmall και άλλων ιστοσελίδων της– εκτοξεύτηκε από τα 7,8 εκατ. δολάρια το 2009 σε περισσότερα από 25 δισ. δολάρια το 2017.

Φέτος, στο σύνολο των 24 ωρών της χθεσινής ημέρας η Alibaba κατέγραψε πωλήσεις 30 δισ. δολαρίων. Το πρώτο από αυτά τα δισεκατομμύρια το μάζεψε στο πρώτο 1,25 λεπτό.

Για την επιτυχία της φετινής «γιορτής», η μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας χρησιμοποίησε παράλληλο τηλεοπτικό ψυχαγωγικό θέαμα με το Cirque du Soleil και τη Mariah Carey.

Τα πρώτα σε πωλήσεις προϊόντα της ήταν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των Xiaomi Corp., Apple Inc. και οι ηλεκτρικές συσκευές της Dyson Ltd…

Πάρε κόσμε, σε έναν κόσμο όπου εικόνα και όραση επικαλύπτουν όλο και πιο πολύ τις άλλες ανθρώπινες αισθήσεις.