ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται όλοι λόγω Brexit. Αφενός η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία, μετά το ναυάγιο στην άτυπη σύνοδο του Ζάλτσμπουργκ, πρέπει να επαναξετάσει τη στρατηγική της όχι μόνο απέναντι στην Ε.Ε. αλλά και στο ίδιο της το κόμμα και ειδικότερα στους υποστηρικτές του «σκληρού» Brexit. Αφετέρου οι Εργατικοί, οι οποίοι θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να λάβουν σαφή θέση υπέρ ή κατά ενός νέου δημοψηφίσματος, καθώς αυτές τις μέρες διεξάγεται το συνέδριό τους στο Λίβερπουλ.

Στο διάγγελμά της την Παρασκευή η Μέι εμφανίστηκε ανυποχώρητη και δήλωσε ανοιχτή ακόμα και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα των Sunday Times, συνεργάτες της Βρετανής πρωθυπουργού εργάζονται πάνω στο σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, προκειμένου να παραμείνει στη θέση της και να προχωρήσει στο Brexit με ανανεωμένη λαϊκή εντολή.

Ο υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, όμως, διέψευσε τα σενάρια, χαρακτηρίζοντάς τα «για γέλια». Μιλώντας στο BBC, απέρριψε μάλιστα την ιδέα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τύπου Καναδά, λέγοντας ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ε.Ε. θα έθετε απαράδεκτους όρους για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Oι πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις ενδέχεται να σηματοδοτήσουν στροφή και στους κόλπους των Εργατικών.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Αντριου Μαρ στο BBC ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε την προτίμησή του για διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών και προειδοποίησε ότι οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν την τελική συμφωνία για το Brexit που θα φέρει η Μέι στη Βουλή, εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ίδιοι. Πρώτη φορά, ωστόσο, εμφανίστηκε πραγματικά ανοιχτός στην ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Θα δούμε τι θα βγει από το συνέδριο. Εννοείται ότι δεσμεύομαι από τις δημοκρατικές αποφάσεις του κόμματός μας», είπε ο Κόρμπιν.

Πρόσθεσε όμως ότι θα ήταν καθαρή «εικασία» το να πει εκ των προτέρων κανείς ότι το νέο δημοψήφισμα, εφόσον αποφασιστεί από την κομματική βάση, θα είναι σχετικό με την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν ξέρουμε ποια μορφή θα έχει» τόνισε.

Τελευταία δημοσκόπηση από το YouGov δείχνει ότι το 86% των μελών του Εργατικού Κόμματος τάσσεται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ το 93% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Αλλά τα στελέχη του κόμματος δεν φαίνονται να συμφωνούν ως προς το είδος του δημοψηφίσματος. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, για παράδειγμα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος για την έξοδο ή την παραμονή στην Ενωση.

«Πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση για νέο δημοψήφισμα, εάν το θέλουν τα μέλη μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Observer ο υπ’ αριθμόν 2 του Εργατικού Κόμματος Τομ Γουάτσον, υπερθεματίζοντας τη θέση του Κόρμπιν.

Ο Λεν Μακλάσκι, όμως, αρχηγός του United, του μεγαλύτερου εμπορικού συνδικάτου, υποστηρίζει ότι τυχόν νέο δημοψήφισμα δεν πρέπει να περιλαμβάνει ως επιλογή την παραμονή στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα ήταν «λάθος», είπε, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε από το κόμμα κόσμο που το 2016 ψήφισε υπέρ του Brexit.

To όποιο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον Μακλάσκι, πρέπει να στηρίζεται στην έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας που θα κλείσει η Τερέζα Μέι με την Ε.Ε.