ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Βίκυ Καπετανοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν το σχέδιο Τσέκερς [της κυβέρνησης Μέι για το Brexit] ή οτιδήποτε έχει απομείνει απ’ αυτό και αντιτίθενται στην έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Είναι αδιανόητο να τσακιστούμε να βγούμε από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία. Θα ήταν μια εθνική τραγωδία. Γι’ αυτό τον λόγο, αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει μια συμφωνία των Τόρις [με την Ε.Ε.] είτε η κυβέρνηση αποτύχει να φτάσει σε οποιαδήποτε συμφωνία, θα πιέσουμε να προκηρυχθούν γενικές εκλογές»…

Με παρατεταμένο όρθιο χειροκρότημα υποδέχτηκαν τα μέλη των Εργατικών τη βαρυσήμαντη διακήρυξη του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά τη χθεσινή, τελευταία μέρα του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Λίβερπουλ.

Στην ωριαία ομιλία του, ο Κόρμπιν δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βρετανίας, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη διχόνοια στους κόλπους (και) της δικής του παράταξης σχετικά με το Brexit, που έγινε εμφανής και στο συνέδριο.

Παρότι οι σύνεδροι είχαν ήδη συμφωνήσει να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, όπως επιδιώκουν, υπήρξαν αντικρουόμενες τοποθετήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών για το κατά πόσον θα πρέπει να ξανατεθεί σε λαϊκή ψήφο το ερώτημα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ολες οι επιλογές μας παραμένουν στο τραπέζι» ξεγλίστρησε ο Κόρμπιν από το βήμα του συνεδρίου, εξακολουθώντας να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στη πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος (και όχι μόνο), αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε.

«Αν φέρετε μια συμφωνία που περιλαμβάνει μια τελωνειακή ένωση χωρίς σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, αν προστατεύσετε τις θέσεις απασχόλησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα περιβαλλοντικά και καταναλωτικά πρότυπα, τότε θα ταχθούμε υπέρ αυτής της συνετής συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που θα στηρίζεται από τις περισσότερες επιχειρήσεις στον κόσμο και τα εργατικά συνδικάτα», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών, πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

«Αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία, τότε χρειάζεται να κάνει στην άκρη για [να αναλάβει] ένα κόμμα που μπορεί», υπογράμμισε, καθώς το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς απορρίφθηκε ταπεινωτικά και από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής και από δεκάδες ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των κυβερνώντων Τόρις, που απειλούν με «ανταρσία».

Ο Κόρμπιν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να του εκθέσει τις δικές του θέσεις, καθώς η Ε.Ε. εντατικοποιεί τις προετοιμασίες και εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης, για να αντιμετωπίσει την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία και το χάος που θα προκύψει εξ αυτής, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους πρέσβεις κρατών-μελών της Ε.Ε. και διέρρευσε στην Guardian.

Προεκλογικές δεσμεύσεις

Με ξεκάθαρη εκλογική στόχευση, ο Κόρμπιν δεσμεύτηκε παράλληλα να εφαρμόσει ένα «ριζοσπαστικό σχέδιο για ανοικοδόμηση και μετασχηματισμό της χώρας μας» προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, όπως ήταν και το μότο του συνεδρίου, καταγγέλλοντας τα «οχτώ χρόνια καταστροφικής λιτότητας» και τον «κοινωνικό βανδαλισμό» των Τόρις, που έπληξαν ιδιαίτερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι κυβερνώντες «βλέπουν το Brexit ως την ευκαιρία τους για να επιβάλουν ένα “δόγμα του σοκ” υπέρ της ελεύθερης αγοράς στη Βρετανία», προειδοποίησε. «Πριν από δέκα χρόνια τέτοιο μήνα, ολόκληρο το οικοδόμημα [του δόγματος] “η απληστία είναι καλή”, του απορρυθμισμένου οικονομικού καπιταλισμού, συνετρίβη με ολέθριες επιπτώσεις. Ο παλιός τρόπος διαχείρισης των πραγμάτων δεν λειτουργεί πλέον», υπογράμμισε, επικρίνοντας και το κόμμα του, που απέτυχε να προωθήσει «αναγκαίες αλλαγές» για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

Υποσχέθηκε επίσης μια «επανάσταση των πράσινων θέσεων εργασίας», εξαγγέλλοντας τη δημιουργία 400.000 θέσεων απασχόλησης, μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες που θα περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων κατά 60% μέχρι το 2030, ανοικοδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών, δωρεάν φροντίδα παιδιών για τα φτωχά νοικοκυριά, νέους φόρους στους πλούσιους, πλήρη αναμόρφωση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής («όχι άλλες απερίσκεπτες πολεμικές επεμβάσεις, όπως στο Ιράκ και στη Λιβύη»).

Δέχτηκε έντονες επευφημίες, όταν ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη μόλις αναλάβει την εξουσία, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τις μομφές για αντισημιτισμό εναντίον του ιδίου και στελεχών του κόμματός του.

Κατήγγειλε, τέλος, τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μέι, προειδοποιώντας ενάντια στην κλιμακούμενη απειλή του φυλετικού μίσους και της Ακροδεξιάς σε Βρετανία, Ευρώπη και ΗΠΑ «που βρίσκεται σε άνοδο, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία ενός χαλασμένου οικονομικού συστήματος σε μειονότητες, εβραίους, μουσουλμάνους και μετανάστες».