Επειτα από 42 χρόνια… επιτέλους έργα επισκευής, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, στον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού που τον περασμένο Μάρτιο «δίψασε» τη Θεσσαλονίκη.
«Με την επισκευή του αγωγού της Αραβησσού επιχειρούμε να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης.
Ο διαγωνισμός για την επισκευή βγαίνει στον αέρα το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ την περασμένη εβδομάδα.
Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει την ενίσχυση και επισκευή του τσιμεντένιου αγωγού, με στόχο να συντηρηθεί προληπτικά και σε πλήρη λειτουργία για πρώτη φορά από κατασκευής του, το 1976!
Οπως έγινε γνωστό, οι εργασίες επισκευής θα επικεντρωθούν αρχικά σε μήκος περίπου 800 μ., στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, σε ένα τμήμα που σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη (του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Γ. Πενέλη) παρουσιάζει σημαντικές φθορές.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ, λόγω όμως του φυσικού αντικειμένου του έργου έχει προβλεφθεί δικαίωμα προαίρεσης έως 1 εκατ. ευρώ (το είδος και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών μπορούν να επαναπροσδιοριστούν μετά την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού).
Οι τρεις παρεμβάσεις
«Αμέσως μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που ταλαιπώρησε τόσο τους Θεσσαλονικείς, δρομολογήσαμε τρεις δράσεις για την πρωτοβάθμια, προληπτική συντήρησή του, τις οποίες και εντάξαμε στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας.
Η πρώτη, που υπολογίζουμε να ξεκινήσει το 2019, έχει επεμβατικό χαρακτήρα: αφορά την τμηματική επισκευή του αγωγού σε σημεία που έχουν “δώσει” και στο παρελθόν ενδείξεις αστοχίας», επισήμανε ο κ. Κρεστενίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άλλες δύο δράσεις είναι συμπληρωματικές: αφορούν, αφενός την ανίχνευση διαρροών με τη βοήθεια δορυφόρου (radar) –μια νέα τεχνολογία που έχει ήδη εφαρμόσει πιλοτικά η ΕΥΑΘ– και αφετέρου την εσωτερική τηλεπισκόπηση του αγωγού για διαρροές με την ακουστική μέθοδο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρεις παρεμβάσεις, όπως τονίζει η ΕΥΑΘ, θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές.
Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με το μείζον έργο της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης –βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης– θα δώσουν επιτέλους ανάσα στην απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, διασφαλίζοντας τις σημερινές και μελλοντικές υδροδοτικές της ανάγκες.
Το νερό νεράκι
Πρέπει να τονιστεί ότι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Πενέλης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της ΕΥΑΘ Α.Ε., μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, και επικαιροποίησε την αρχική του μελέτη (που είχε εκπονηθεί στις αρχές του 2000, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε!), την οποία και υπέβαλε στην εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.
Στα τέλη Μαρτίου του 2018 ο αγωγός της Αραβησσού υπέστη σοβαρή βλάβη με αποτέλεσμα το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε μεγάλη έκταση, να μείνει σχεδόν μία εβδομάδα χωρίς υδροδότηση.
Σχολεία, νοσοκομεία, πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ενώ χιλιάδες καταστήματα και νοικοκυριά είπαν «το νερό νεράκι» ώσπου να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.
