Εχοντας ήδη διακηρύξει ότι η αποχώρησή της από την ηγεσία του CDU δεν αποδυναμώνει τη θέση της στη διεθνή σκηνή και αφήνοντας πίσω τους επίδοξους διαδόχους της να σφάζονται για… την ποδιά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αναχώρησε χθες για το πρώτο επίσημο ταξίδι της μετά την προαναγγελία του τέλους εποχής της. Προορισμός: το φιλικό της Κίεβο.
Κύρια θέματα στην ατζέντα της ήταν, στο μεν διπλωματικό προσκήνιο, το μέλλον της «παγωμένης» ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για την εξίσου «παγωμένη» διένεξη στα ανατολικά της Ουκρανίας, στο δε πολιτικό παρασκήνιο, η συμφωνία Βερολίνου-Μόσχας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που -μέσω Βαλτικής- θα παρακάμπτει τα ουκρανικά εδάφη.
Επιμελώς, αυτό το τελευταίο «ακανθώδες» ζήτημα έμεινε εκτός της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.
Κατά τα λοιπά, η Ανγκελα Μέρκελ τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι στηρίζει τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας (την ίδια ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδεχόταν Γερμανούς επιχειρηματίες στο Κρεμλίνο), καθώς και ότι είναι κάθετα αντίθετη στις προγραμματισμένες για τις 11 του μήνα εκλογές στις ρωσόφωνες αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Επόμενος σταθμός τής υπ’ ατμόν καγκελαρίου είναι σήμερα -συνοδεία σχεδόν του μισού υπουργικού της συμβουλίου- η Πολωνία, στο πλαίσιο των τακτικών κοινών κυβερνητικών διαβουλεύσεων. Αυτή τη φορά φαίνεται πάντως να ιδιάζουν, ενόψει της αναμενόμενης δημοσιοποίησης, στις αρχές του 2019, της έκθεσης της πολωνικής επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία (σήμερα σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βαρσοβίας), από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου…
Οπως και με τη χώρα μας πάντως, έτσι και στην περίπτωση των Πολωνών, το Βερολίνο κάνει πως δεν ακούει. Στους πολιτικούς διαδρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας άλλωστε, αντηχούσαν χθες οι επικρίσεις για την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ από τον πλέον επίδοξο διάδοχό της στην ηγεσία του CDU και στενότατο συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γενς Σπαν.
Σε άρθρο του στη FAZ, ο 38χρονος νυν υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα στάση της καγκελαρίου στο θέμα ως «ελέφαντα στο δωμάτιο» και μία από τις βασικότερες αιτίες που το κόμμα σημειώνει εκλογικές απώλειες.
Εκτίμησε ότι η Γερμανία συνεχίζει να βιώνει «μη συντεταγμένη» μετανάστευση, τείνοντας χείρα φιλίας τους «αδελφούς» Χριστιανοκοινωνιστές του ξενόφοβου υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ (η κομματική ηγεσία του οποίου επίσης «τρίζει»).
Τόνισε ότι αθετήθηκαν οι υποσχέσεις για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και για ανακατανομή των προσφύγων.
Ως κατακλείδα, πάντως, διακήρυξε ότι στόχος του δεν είναι το CDU να κάνει στροφή ακόμη πιο δεξιά.
