Στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος ποντάρουν οι τράπεζες ώστε να πετύχουν τους νέους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs). Κι αυτό γιατί οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις θα αποδίδουν –δηλαδή οι δανειολήπτες θα μπορούν να ανταποκριθούν– και θα περιοριστεί το ποσοστό πλειστηριασμών.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραδίδουν αύριο στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ τα σχέδια δράσης τα οποία στο «σύνολό» τους έχουν στόχο τη μείωση των προβληματικών δανείων κατά 50 δισ. ευρώ και το ποσοστό τους να περιοριστεί στο 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου μέχρι το 2021, από 47% που είναι σήμερα, ήτοι 88 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών που συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες, τον πιο φιλόδοξο και δύσκολο στόχο έχει η Πειραιώς καθώς πρέπει να μειώσει τα προβληματικά της δάνεια από 52% σε 26%.
Οχι ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τις υπόλοιπες (Εθνική, Alpha, Eurobank), τα ποσοστά NPEs των οποίων είναι κοντά στο 44% και θα πρέπει να τα μειώσουν κατά 17%-18%.
Τα σχέδια που θα παραδώσουν οι τράπεζες στον SSM περιγράφουν αναλυτικά τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων του 2021 και το βάρος θα πέσει στις τιτλοποιήσεις στεγαστικών και στις πωλήσεις δανείων.
Στόχος είναι τα 25 δισ. ευρώ –από τα 50 δισ. που είναι ο συνολικός στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων- να επιτευχθούν μέσω της χρησιμοποίησης αυτών των δύο εργαλείων.
Σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις πακέτων στεγαστικών δανείων, είναι σημαντικό ότι οι δανειολήπτες διατηρούν τα δικαιώματά τους, δηλαδή ρυθμίσεις και προστασία νόμου Κατσέλη.
Οσο για τους πλειστηριασμούς, που αφορούν οφειλές 15 δισ. ευρώ, θα αφορά το 30% της μείωσης, ενώ μέσω ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων θα επιτευχθεί μείωση 10 δισ. ευρώ ή 20%.
