Ο λόγος του εναντίον του λόγου της και στη μέση η έγκριση του διορισμού του από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων και την ολομέλεια της Γερουσίας…
Ενα βήμα πριν από την τελική κορύφωση έφτανε χθες το πολιτικό δράμα, με αποχρώσεις ροζ σκανδάλου, για την τοποθέτηση ως ισόβιου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του εκλεκτού τού Ντόναλντ Τραμπ, Μπρετ Κάβανο, στον απόηχο της εκρηκτικής ένορκης κατάθεσης του ιδίου και του φερόμενου θύματος απόπειρας βιασμού από εκείνον πριν από 36 χρόνια: της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Ψυχολογίας, Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, που κατήγγειλε δημόσια τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση σε πάρτι όταν αυτή ήταν 15 κι αυτός 17 ετών.
Μετά τη μαραθώνια ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης, η 21μελής Επιτροπή συνεδρίαζε χθες, την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, και επρόκειτο να ψηφίσει υπέρ ή κατά του διορισμού του υπερσυντηρητικού Κάβανο.
Οι πιθανότητες να εγκριθεί αυξήθηκαν σημαντικά τελευταία στιγμή, όταν ο διαφωνών μέχρι πρότινος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζεφ Φλέικ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πως θα στηρίξει εν τέλει τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο. Η Επιτροπή αποτελείται από 11 Ρεπουμπλικάνους (όλοι τους άντρες) και 10 Δημοκρατικούς (οι τέσσερις γυναίκες), ορισμένοι εκ των οποίων αποχώρησαν από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θεωρώντας αξιόπιστη τη μαρτυρία της καταγγέλλουσας και ζητώντας τη διερεύνηση των λεγομένων της από το FBI. Η τελική μάχη πάντως θα δοθεί στη Γερουσία πιθανότατα στις αρχές της επόμενης βδομάδας, με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν, ως γνωστόν, οριακή πλειοψηφία μίας έδρας έναντι των Δημοκρατικών (51 – 49).
Από «σιγουράκι»… θρίλερ
Αρχικά, η επικύρωση της τοποθέτησης του δικαστή θεωρούνταν λίγο-πολύ τελειωμένη υπόθεση. Ωστόσο, οι επώνυμες καταγγελίες της Μπλέιζι Φορντ και άλλων δύο γυναικών που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση και κραιπάλη, όταν ήταν μαθητής λυκείου και στη συνέχεια φοιτητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ, φρέναραν απότομα τη διαδικασία, με τους Δημοκρατικούς να δράττονται της ευκαιρίας για να μπλοκάρουν τον διορισμό του πέντε βδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοέμβρη, στις οποίες ευελπιστούν να επανακτήσουν τον έλεγχο στο Κογκρέσο και να στείλουν οριστικά την υποψηφιότητα Κάβανο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Η ενδεχόμενη τοποθέτησή του άλλωστε θα επηρεάσει καταλυτικά την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στους προοδευτικούς και συντηρητικούς δικαστές του 9μελούς Ανώτατου Δικαστηρίου, γέρνοντας την πλάστιγγα σαφώς συντηρητικότερα για τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μείζονα κοινωνικά και άλλα ζητήματα, όπως η άμβλωση, τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και η μετανάστευση.
Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έδειξαν να πείθονται από τη δακρύβρεχτη «απολογία» του Κάβανο ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων την Πέμπτη, κατά την οποία, πότε με λυγμούς πότε με έκδηλο εκνευρισμό, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Μπλέιζι Φορντ, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «εθνικό όνειδος» και «τσίρκο».
Κατήγγειλε από την πλευρά του μια «γκροτέσκα και συντονισμένη δολοφονία χαρακτήρα», που ενορχηστρώθηκε από τους Δημοκρατικούς ως αντεκδίκηση για την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016, με στόχο να καταστρέψει το καλό όνομα, την οικογένεια και τον διορισμό του, αρνούμενος να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
«Δυνατή, ειλικρινή και καθηλωτική» αποκάλεσε μέσω twitter την κατάθεση του Κάβανο ο Αμερικανός πρόεδρος, στηρίζοντας πάγια τον υποψήφιό του, καθώς ταυτόχρονα πιέζει για επίσπευση της τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Γερουσίας, ώστε να εξασφαλίσει την επικύρωσή του προτού στηθούν οι κάλπες για το Κογκρέσο.
Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και το… μασάζ στους αμφιταλαντευόμενους Ρεπουμπλικάνους -και δη στις γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς και Λίζα Μουρκόφσκι, που έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα στηρίξουν τελικά τον Κάβανο στην κρίσιμη ψηφοφορία- συνεχίζονταν πυρετωδώς.
Ο αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος πάντως είχε ζητήσει αναβολή της χθεσινής ψηφοφορίας στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων και διερεύνηση των καταγγελιών της Μπλέιζι Φορντ από το FBI. Περιττό να αναφέρουμε πως η πολύκροτη υπόθεση πυροδοτεί ολοένα και πιο έντονη κατακραυγή κατά του Κάβανο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χιλιάδες πολίτες, γυναικείες οργανώσεις και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διατρανώνουν στους δρόμους την αντίθεσή τους στον διορισμό του. Μόνο την Πέμπτη, τουλάχιστον 59 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον.
