ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αννα Ανδριτσάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη των μελών ΔΕΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, στην οποία κατά τ’ άλλα εκφράστηκε η απόλυτη στήριξη του εγχειρήματος. Επιχορήγηση 6 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σε ένα πολύ θετικό κλίμα -το πιο χαλαρό της χρονιάς, έλεγαν χαρακτηριστικά συμμετέχοντες στη συνεδρίαση- οι πρυτάνεις διαβεβαίωσαν με έμφαση τον παρόντα υπουργό για την ικανοποίηση του χώρου σε ό,τι αφορά τους όρους υλοποίησης των συνεργειών, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να δώσουν την εικόνα μιας γενικής θετικής στάσης της συνόδου, μόλις δύο μέρες μετά τη διαφοροποίηση των πρυτάνεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς για το εγχείρημα στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τελευταίοι διατύπωσαν πάλι τις ενστάσεις τους στη συνεδρίαση, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση τέτοια που να αλλάζει τη θέση της συνόδου. Η συντριπτική πλειονότητα των πρυτάνεων, μάλιστα, επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις παραμέτρους των προωθούμενων συνεργειών. Το ζήτημα της ένταξης των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στα νέα Ιδρύματα σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση.

Η κυρίαρχη άποψη ήταν να υιοθετηθεί το μοντέλο των Ιωαννίνων (απορρόφηση απευθείας στα τμήματα, ανάλογα φυσικά με το γνωστικό αντικείμενο) και όχι του Θεσσαλίας (πρώτα σε γενικό τμήμα και μετά επιλογή βάσει κριτηρίων).

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, άκουσε τους πρυτάνεις, ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων στη Βουλή και είπε πως σύντομα θα αρχίσει η φάση αποτίμησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας συζήτησης των προτάσεων.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα συζητηθούν τα σχέδια νόμου για τις συνέργειες στα Ιωάννινα και το Ιόνιο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να πάρει τον ίδιο δρόμο και το σχέδιο για τη Θεσσαλία.