Απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης εορτάζεται σήμερα η Κοίμηση της Θεοτόκου με πανηγυρικές τελετουργίες σε ναούς, μοναστήρια και εξωκλήσια, σε χωριά και πόλεις.
Πλήθος πιστών συνέρευσε στην Παναγία Παλιανή του Βενεράτου, στην Μονή Αγκαράθου, την Καλυβιανή, στη Μονή Κουδουμά, την Παναγία Χαρακιανή.
Στις πόλεις της Κρήτης εορτασμοί πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο στη Παναγίτσα Μασταμπά, στην Παναγία Καμαριανή στην Νέα Αλικαρνασσό και στην Παναγία Βουρλιώτισσα, στην Μεγάλη Παναγία στο Ρέθυμνο, καθώς και στην Παναγία Νεάπολης Λασιθίου.
Εορτασμοί της Κοίμησης της Θεοτόκου πραγματοποιούνται στο Παρασπόρι, στον Σίτανο και στο Παλαίκαστρο Σητείας, στην Τουρλωτή και στο Ψυχρό Λασιθίου, στην Παναγία Φανερωμένη Ιεράπετρας, στο Σμάρι, στο Αμαριανό, στην Πολυθέα, στο Χουδέτσι και στην Επισκοπή Πεδιάδος στο Ηράκλειο.
Επίσης στο Ρέθυμνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την 10η Γιορτή Βορκού και Τυριού στα Ζωνιανά, στην Αγία Γαλήνη, στο Χρωμοναστήρι ενώ στα Χανιά εορτασμοί πραγματοποιούνται στον Τύλιφο Κισσάμου, στα Πεμόνια Αποκορώνου και στην Ανώπολη Σφακίων.
Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται επίσης και «Πάσχα του Καλοκαιριού».
Σύμμαχος του κόσμου και των εκδρομέων είναι και ο καιρός, καθώς σε όλο το νησί ο καιρός θα είναι αίθριος, με βορειοανατολικούς ανέμους 5-6 Μποφόρ και θερμοκρασία μέχρι 29 και κατά τόπους έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, στο Ακρωτήρι Χανίων.
Στη δήλωσή του ανέφερε:
Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την Oρθοδοξία, για τον Ελληνισμό, για όλους τους Έλληνες απανταχού της γης. Μια μέρα που αντλούμε δύναμη από την εσωτερική μας πίστη για να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι, μετά τις πρόσφατες τραγωδίες, αυτή η εσωτερική ανάγκη είναι ακόμα πιο έντονη.
Ακόμα πιο έντονη, όχι μόνο για όσους βίωσαν την τραγωδία στο Μάτι από πρώτο χέρι, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες που συγκλονιστήκαμε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αλλά μέσα σε αυτό το ζοφερό καλοκαίρι, ήρθε το χαρμόσυνο, το πολύ ευχάριστο νέο της απελευθέρωσης των δυο αξιωματικών μας. Ένα νέο το οποίο μας γέμισε όλους με χαρά, με αισιοδοξία και με συγκίνηση.
Θέλω και πάλι, και με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ πραγματικά από καρδιάς τους δύο αξιωματικούς μας αλλά και τις οικογένειες τους για το κουράγιο, τη λεβεντιά, και την αυτοπεποίθηση που έδειξαν αυτούς τους πέντε μήνες αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας. Και εύχομαι πραγματικά αυτό το χαρμόσυνο συμβάν να είναι η απαρχή άλλων νέων θετικών εξελίξεων για την πατρίδα μας που θα μας ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη μας και θα αποδείξουμε, με αυτό τον τρόπο, στους εαυτούς μας ότι πραγματικά αξίζουμε καλύτερα. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.
