Στην προκλητική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, απάντησε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ αντικρούοντας την άποψή του ότι το προσφυγικό αποτελεί «τη μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» στη Γερμανία, μετά και τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαδηλώσεις ακροδεξιών στο Κέμνιτς της Σαξονίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hannoversche Allgemeine, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «τo μεταναστευτικό ζήτημα μάς θέτει ενώπιον προκλήσεων. Και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά υπάρχουν και επιτυχίες».
«Η Μέρκελ ανταπαντά στο Ζεεχόφερ και επιτίθεται στο AfD» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, που αναφέρει πως η Μέρκελ τόνισε ότι «το Κέμνιτς βίωσε διαδηλώσεις, με φαινόμενα που δεν συνάδουν με την τάξη, γεμάτα μίσος και εναντίον άλλων ανθρώπων».
«Πραγματοποιήθηκαν όμως και διαδηλώσεις που έδειξαν πώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού» είπε σχετικά με τη μαζική συναυλία των δεκάδων χιλιάδων Γερμανών, που έγινε πριν λίγες μέρες ως απάντηση στην έκρηξη ακροδεξιάς βία.
Επίθεση στο AfD μετά το δημοσκοπικό «καλπασμό» του
Ακόμη, μετά την πρόσφατη δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού και ξενοφοβικού κόμματος AfD η καγκελάριος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του και ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι η ενίσχυση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στο ρατσισμό και το μίσος.
«Μπορεί κανείς να πει ότι το κόμμα αυτό πυροδοτεί εν μέρει την ατμόσφαιρα» είπε και προχώρησε σε σκληρή κριτική σχετικά με δηλώσεις περί μιας αθόρυβης επανάστασης, όπου ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι πρέπει να εξαφανιστούν.
Ωστόσο, η Μέρκελ εμφανίστηκε επιφυλακτική έναντι του αιτήματος παρακολούθησης του AfD σε όλη την επικράτεια της χώρας μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας. «Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πολιτικά με το AfD» και να επιλύσουμε τα προβλήματα στη Γερμανία, δήλωσε.
Οι αρχές ασφαλείας πρέπει να αξιολογούν το ζήτημα της παρακολούθησης διαρκώς και να παρέχουν συστάσεις στους πολιτικούς. «Προς το παρόν δεν υπάρχει μια τέτοια σύσταση. Αλλά ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί», ανέφερε η Μέρκελ.
Τι δήλωσε ο Ζεεχόφερ για πρόσφυγες και ναζί
Σύμφωνα με τη Bild, ο Ζεεχόφερ κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο ισχυρίστηκε ότι «η μετανάστευση είναι η μητέρα των προβλημάτων» υποστηρίζοντας το εξής:
«Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τώρα τα κοινωνικά τους προβλήματα με το ζήτημα της μετανάστευσης. Αν η Γερμανία δεν αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα συνεχίσουν να χάνουν έδαφος».
Η γερμανική εφημερίδα έγραψε πως τόσο ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) όσο και πολλά στελέχη του κόμματος άσκησαν κριτική στην καγκελαρία για την διαχείριση της κατάστασης με την βία της άκρας δεξιάς στο Κέμνιτς.
«Πρώτα απ’ όλα, το Κέμνιτς είναι μια υπόθεση βίαιου εγκλήματος» είπε αναφερόμενος στη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού για την οποία θεωρούνται βασικοί ύποπτοι ένας Σύρος και ένας Ιρακινός.
Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, το έγκλημα αυτό δεν έπαιξε τελικά κανέναν ρόλο στη συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα, το οποίο όμως συνέδεσε με την «αγανάκτηση» των πολιτών.
Σε αυτό το σημείο μπορεί να δήλωσε ότι όσοι κάνουν το χαιρετισμό του Χίτλερ -όπως μερικοί από τους διαδηλωτές- θα διωχθούν από το κόμμα, που δεν ήταν «τυφλό στο δεξί του μάτι», ωστόσο είπε ότι θα μπορούσε να καταλάβει την αγανάκτηση των πολιτών λόγω της δολοφονίας υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν τους καθιστά ούτε κατά διάνοια ναζί».
