Το βλέμμα του στην Ελλάδα στρέφει ο μέγας αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, που όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της Κρατικής Οπερας του Βερολίνου τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Νίκος Σκαλκώτας.
Ο Αργεντινο-Ισραηλινός πιανίστας, μαέστρος και ακούραστος αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρθηκε -σύμφωνα με την Deutsche Welle- στην Αρχαία Ελλάδα, την κοιτίδα της Ευρώπης του πνεύματος, όπου δεν ανακαλύφθηκε μόνο η δημοκρατία αλλά και το θέατρο, αλλά και στη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι Ελληνες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Αποκάλυψε, μάλιστα, πως σε ένα από τα έργα του Σκαλκώτα σολίστ θα είναι ο Λεωνίδας Καβάκος.
Ο Μπάρενμποϊμ ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τον πολιτισμό από την κοινωνία και την πολιτική και επιμένει ακόμα και σήμερα, στα 75 του χρόνια, να στέκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Η επιλογή του Σκαλκώτα βέβαια έχει πολλαπλούς συμβολισμούς, καθώς ο Ελληνας συνθέτης είχε ισχυρούς δεσμούς με το Βερολίνο αφού το 1921 έλαβε από το Ιδρυμα Αβέρωφ υποτροφία και συνέχισε στη γερμανική πόλη τις σπουδές του.
Εκεί προσανατολίστηκε στη σύνθεση, με δασκάλους τον Κουρτ Βάιλ, τον Φίλιπ Γιάρναχ και τον «πάπα της πρωτοπορίας» Αρνολντ Σένμπεργκ, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί συνέθεσε πάνω από 70 έργα.
Ομως, στη σπουδαία Κρατική Οπερα του Βερολίνου δεν είναι μόνο τα έργα του Χαλκιδαίου συνθέτη που θα δώσουν ελληνικό χρώμα αλλά και τρεις όπερες με θέματα επηρεασμένα από την αρχαιότητα.
Μεταξύ αυτών η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, η «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι και μια νέα παραγωγή της Σάσα Βαλτς, στον «Ορφέα» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι.
