Επειδή λογικά (και) αύριο θα αγοράσετε την «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο», σας συνιστώ να προτιμήσετε την ακριβή έκδοση. Και δεν σας το λέω για τον τόμο με τα σταυρόλεξα (πολύ χρήσιμο και αυτό, ασφαλώς) που θα περιέχει, αλλά κυρίως για μια συλλεκτική έκδοση που βγάζουμε, αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου.

Σας προσφέρουμε ανατυπωμένο το τεύχος του περιοδικού «Μετρονόμος» που κυκλοφόρησε το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το 2015 και ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο μας ποιητή που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο εβδομάδες. «Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κάθε πτυχή της στιχουργικής του πλευράς, γιατί υπάρχει και το πλούσιο συγγραφικό του έργο – ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα, λογοτεχνικές μελέτες, λευκώματα, παιδικά και θεατρικά» μας πληροφορεί ο εκδότης του περιοδικού, Θανάσης Συλιβός.

Ιδού ποια είναι τα επιμέρους κεφάλαια του τεύχους που θα πάρετε αύριο στα χέρια σας: «Οι λογοτεχνικές καταβολές της στιχουργικής του», «Η πολιτική στο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου», «Το θέατρο στο λόγο του Μάνου Ελευθερίου», «Ο Ελευθερίου ως σχολιαστής και μελετητής του ελληνικού τραγουδιού», «Η νέα γενιά Ελλήνων συνθετών-τραγουδοποιών για τον Ελευθερίου», « Η δισκογραφία του Μάνου Ελευθερίου με αριθμούς και πίνακες», κ.ά.
Επίσης θα υπάρχουν αφηγήσεις και κείμενα που έγραψαν οι: Γιώργος Ανδρέου, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Φασουλάς, Οδυσσέας Ιωάννου, Δημήτρης Λέντζος, Κυριάκος Ρόκος, Θωμάς Κοροβίνης, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Σωτήρης Κακίσης και Δημήτρης Μπαγέρης. Πολύ πλούσιο (72 σελίδες) όπως καταλαβαίνετε και πολύ ενδιαφέρον.
Ο Θανάσης Συλιβός ήταν πολύ κατατοπιστικός στον πρόλογο του τεύχους. «Εχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον Μάνο Ελευθερίου», έγραφε. «Είχα επικοινωνήσει μαζί του για να του ζητήσω το πρόγραμμα της πρώτης, κοινής συναυλίας του Χρήστου Λεοντή και του Μάνου Λοΐζου στο “Ακροπόλ”, στις 11 Μαρτίου του 1963, που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής.
»Σε εκείνη τη συναυλία ακούστηκε και το πρώτο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου “Το σπίτι γέμισε με λύπη” (“Ρημαγμένοι κήποι”), σε μουσική Χρήστου Λεοντή, και με αυτό εμφανίστηκε στη δισκογραφία, το 1963, όταν κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών με τη φωνή της Εφης Παναγιώτου.
»Μερικά χρόνια αργότερα ο Φώντας Λάδης θα δώσει στον Μίκη Θεοδωράκη μια σειρά στίχων που είχε γράψει ο Ελευθερίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του. Πρόκειται για “Τα Λαϊκά”, που κυκλοφόρησαν στο Παρίσι το 1971 και το 1974 στην Ελλάδα. Από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Με τον ποιητικό του στίχο κατέθεσε τραγούδια-σταθμούς στην ελληνική μουσική αλλά και πλούσιο συγγραφικό έργο (ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα, λογοτεχνικές μελέτες, λευκώματα, παιδικά και θεατρικά)».
Και συνεχίζει: «Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια που του έστελνα το περιοδικό, όποτε συναντιόμασταν ήθελε να μου δώσει χρήματα για τη συνδρομή. Φυσικά, δεν τα έπαιρνα. Μετά από μέρες μου τηλεφωνούσε ο Ηλίας Κατσούλης, κοινός φίλος και συνεργάτης από τα πρώτα τεύχη του “Μετρονόμου” (μας αποχαιρέτησε τον Αύγουστο του 2008): “Θανάση, ο Μάνος μου έδωσε κάτι χρήματα για τη συνδρομή στο περιοδικό”. Και το αναφέρω αυτό γιατί ο Ελευθερίου είναι από τους ανθρώπους που κατανοεί και σέβεται τον κόπο που έχει η έκδοση ενός περιοδικού».
Για ποιους λόγους αξίζει το συγκεκριμένο τεύχος του «Μετρονόμου»; «Ηταν η πρώτη φορά που έγινε ένα τέτοιο αφιέρωμα γι’ αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι η αφήγηση του ίδιου για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Σύρο (η οικογένεια, το Δημοτικό σχολείο, το ραδιόφωνο, το θέατρο), που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, μαζί με το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό εκείνης της περιόδου», μας λέει ο Θανάσης.
Και πώς λοιπόν προέκυψε το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου; «Ξεκίνησε να ετοιμάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων παρουσίας του στη δισκογραφία και το επιμεληθήκαμε μαζί με τον Σπύρο Αραβανή και τον Ηρακλή Οικονόμου». Προσφέρθηκαν να συνδράμουν και να μιλήσουν ή να γράψουν γι’ αυτόν όσοι φίλοι ή συνεργάτες του προσεγγίστηκαν; «Ολοι τους, συνεργάτες και φίλοι, δέχτηκαν αμέσως. “Για τον Μάνο; Ο,τι θέλετε” έλεγαν».
Για ποια πράγματα, τελικά, ξεχώριζε ο Μάνος Ελευθερίου; «Σεμνός, διακριτικός και αθόρυβος. Συζητούσες μαζί του στην παρέα και σε έκανε να αισθάνεσαι ίσος απέναντί του. Η συμπεριφορά του αυτή σε συνδυασμό με το τόσο σπουδαίο έργο του σε έκανε να τον έχεις ακόμα πιο ψηλά».
