Σε απολογισμό των παρεμβάσεων στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στον ένα χρόνο που πέρασε από την ψήφιση του νόμου, ο οποίος και σηματοδότησε τις αλλαγές στα ΑΕΙ, προέβη ο υπουργός Παιδείας.
Ενα χρόνο μετά «επανήλθε η κανονικότητα και η δημοκρατία», ενώ «διαψεύστηκε η καταστροφολογία» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου απαριθμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία: αύξηση των δωρεάν μεταπτυχιακών, ομαλές πρυτανικές εκλογές σε 17 ιδρύματα, επαναφορά ασύλου, επιχορήγηση των ΑΕΙ (37% αυξημένη σε σχέση με πέρσι), υποτροφίες και άλλες μορφές στήριξης, συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μετεγγραφές για τα αδέλφια -μέτρο που θα ισχύσει και φέτος.
«Ενα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4485/17 για την οργάνωση και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης επανήλθε η κανονικότητα και η δημοκρατία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευση» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, για να συμπληρώσει: «Με τον νόμο αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε 259 φέτος από 211 πέρσι, έγιναν πρυτανικές εκλογές σε 17 ιδρύματα και φυσικά η επαναφορά του ασύλου, μια δημοκρατική κατάκτηση, συνοδεύτηκε από τη σύσταση της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, η οποία εργάζεται μεθοδικά για κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, μελετώντας τις ειδικές συνθήκες και πολύ σύντομα θα καταθέσει το πόρισμά της».
«Ολα αυτά» -συμπλήρωσε- τα λέει «γιατί κατά την ψήφιση του νόμου αλλά και μετά, οι Κασσάνδρες καταστροφολογούσαν και έλεγαν ότι τίποτα από αυτά δεν θα υλοποιηθεί. Διαψεύστηκαν πανηγυρικά».
Και συνέχισε: «Μας κατηγόρησαν για ιδεοληψίες, όταν δίναμε είτε στη Βουλή είτε με τους θεσμούς τη μάχη στήριξης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οταν εμείς μιλούσαμε για δωρεάν μεταπτυχιακά, εκείνοι κραύγαζαν ότι τα καταργούμε. Οταν ανοίγαμε τις μετεγγραφές για τα αδέλφια φοιτητών των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και χρηματοδοτούσαμε φέτος με 135 εκατομμύρια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά από 5 χρόνια οικονομικής ασφυξίας, εκείνοι μαγνητοσκοπούσαν τρομολαγνικά βιντεάκια έξω από Πανεπιστήμια παρουσιάζοντάς τα ως… άνδρο της βίας και της ανομίας. Οταν μιλούσαμε για ακαδημαϊκές συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων και για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, εκείνοι μιλούσαν για καταργήσεις και όταν βάζαμε δημοκρατικούς κανόνες στην εκλογή πρυτάνεων εκείνοι -ως μάντεις κακών- έλεγαν ότι θα μείνουν ακέφαλα τα Πανεπιστήμια. Ηδη οι εκλογές έγιναν σε απόλυτα ήρεμο κλίμα. Είπαν πολλά, καταστροφολόγησαν, έκαναν το παν να μειώσουν τη δημόσια εκπαίδευση συνολικά, αλλά η διάψευσή τους ήρθε από την ίδια την πραγματικότητα».
