Εναν χρόνο μετά τη μεγάλη συγκέντρωση της Ακροδεξιάς στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και την επίθεση ενός «περήφανου λευκού», με αυτοκίνητο, εναντίον αντιφασιστών διαδηλωτών, που στοίχισε τη ζωή στην 32χρονη Χέδερ Χάγερ, φαίνεται πως οι Αμερικανοί ακροδεξιοί προτίθενται να μεταλαμπαδεύσουν τα φώτα τους και στην Ευρώπη.
Οπως έγραφε το Der Spiegel, Αμερικανοί νεοναζί σχεδιάζουν να συγκροτήσουν παράρτημα στη Γερμανία. Πρόκειται για τη νεοναζιστική «Πυρηνική Ταξιαρχία», που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με το γερμανικό όνομα «Atomwaffen» (AWD) και έχει στόχο να ενεργήσει «με βία, ακόμη και με δολοφονίες», όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο δημοσιεύει εσωτερικό έγγραφο της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι υποστηρικτές της AWD στις ΗΠΑ κατηγορούνται για πέντε δολοφονίες, ενώ τουλάχιστον ένας Γερμανός οπαδός της φέρεται να συμμετείχε σε «στρατόπεδο μίσους» στις ΗΠΑ.
Το Spiegel, επικαλούμενο τους NYT, γράφει ότι η AWD είναι από τις πιο βίαιες ομάδες της άκρας Δεξιάς, μια αποκεντρωμένη οργάνωση, για την οποία πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα, ακόμα και ο κατά προσέγγιση αριθμός των μελών της.
Τον Ιούλιο, η γερμανική κυβέρνηση απάντησε σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δράση της AWD στη χώρα. Ανεξαρτήτως πάντως «διεθνιστικών» ή άλλων παρεμβάσεων, οι Γερμανοί νεοναζί και πάσης φύσεως ακροδεξιοί έχουν ξεθαρρέψει και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία.
Σύμφωνα με την Bild, περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί ακραιφνείς ακροδεξιοί, διαδήλωσαν χθες το απόγευμα στην πόλη Χέμνιτς (πρώην Καρλ Μαρξ Στατ) στη Νοτιοανατολική Γερμανία, μετά τον θάνατο 35χρονου Γερμανού, ύστερα από συμπλοκή με αλλοδαπούς, το βράδυ του Σαββάτου.
Οι συγκεντρωθέντες, σύμφωνα με την Bild, διαμαρτύρονταν για την «εγκληματικότητα των ξένων» και φώναζαν συνθήματα, όπως «εμείς είμαστε ο λαός».
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) έκανε λόγο για βανδαλισμούς, ενώ χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν ότι έγιναν επιθέσεις σε μετανάστες.
Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε γίνει κι άλλη συγκέντρωση, περίπου 100 ατόμων, ύστερα από κάλεσμα του ακροδεξιού κόμματος AfD, η οποία διαλύθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
