Την ώρα που η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία ακόμη περισσότερο, με την Ουάσιγκτον να εκτοξεύει απειλές για κυρώσεις, η Άγκυρα απαντά ότι δεν θα κάνει συμβιβασμούς αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Η απειλητική ρητορική των ΗΠΑ δεν θα ωφελήσει κανέναν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι είναι μη αποδεκτά τα σχόλια που φανερώνουν «νοοτροπία ευαγγελικών, σιωνιστών» στις ΗΠΑ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών ASEAN στη Σιγκαπούρη.
Χθες, το δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά ανταλλαγή του Μπράνσον με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει αντίποινα. Ωστόσο, χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να ρίξει κάπως τους τόνους δηλώνοντας ότι αναμένει οι δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού. Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε ήδη από χθες στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
Η δίκη του Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 35 ετών, αναμένεται να επαναληφθεί την 12η Οκτωβρίου.
