«Η τελική έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου και θα εμπεριέχει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι θετικότερη από την προηγούμενη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε συνέντευξη του στο Κανάλι της Βουλής.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία βάζει το θέμα του χρέους σε πιο ασφαλή πορεία, τουλάχιστον μέχρι το 2032 – 2033», ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019, λέγοντας ότι αν και έχουν νομοθετηθεί «η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πως τα μέτρα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του ’18».
Αναφερόμενος στα υψηλά πλεονάσματα ο κ. Ψαλιδόπουλος τονίζει ότι «στο μέτρο που η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνημένα και αποδεικνύει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν εξοκείλει προς καταστάσεις της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, θα μπορέσει να τους πείσει, πως αυτή η επιμονή τους στα υψηλά πλεονάσματα είναι υπερβολική και πιθανό στο μέλλον να συζητηθεί πολύ».
Οι δηλώσεις αυτές του Έλληνα εκπροσώπου στο Ταμείο έρχονται την επομένη των δηλώσεων του Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε χθες ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι μία «φυσιολογική κατάσταση» και ότι υπάρχει περισσότερη ευελιξία.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ καλωσόρισε με τη σειρά του τα μέτρα που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα.
Σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν θα παρουσιάσει στην Αθήνα, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης για το Άρθρο 4 που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο σε αυτά δεν θα συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθάρισε ο κ. Ράις.
