Το χθεσινοβραδινό βέτο της Ιταλίας μπλόκαρε τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, στην οποία το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό. Η εξέλιξη αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο προδιαγεγραμμένη από νωρίς, σε μια σύνοδο όπου οι χώρες-μέλη είναι διχασμένες. Οι όποιες συμφωνίες θα γίνουν μεταξύ χωρών και σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο.
Το βέτο της Ιταλίας είχε αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν τα συμπεράσματα της χθεσινής μέρας και να μην πραγματοποιηθεί η σχετική συνέντευξη Τύπου. Κάποια δραματική αλλαγή δεν αναμένεται σήμερα, δεύτερη μέρα της συνόδου, ωστόσο τα όποια συμπεράσματα προκύψουν αναμένονται με ενδιαφέρον με το πέρας της συνόδου.
Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα που τελικά δεν υιοθετήθηκαν χθες, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα προσεκτικό ευχολόγιο που μεταφέρει απλώς τα προβλήματα για μετά, αφήνοντας στον αέρα ουσιαστικές λύσεις. Βέβαια οι 28 συμφωνούν για την ενίσχυση της Frontex (η Επιτροπή προτείνει το ποσό των 34 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έναντι 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020). Επίσης συμφωνούν να συνεργαστούν με τη Λιβύη για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, των περίφημων «κέντρων» για τους μετανάστες ώστε να ηρεμήσει η ιταλική κυβέρνηση.
Ακόμη στο σχετικό σχέδιο που επεξεργάστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είναι κομμένο και ραμμένο για την καγκελάριο Μέρκελ, επρόκειτο να ζητηθεί η συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων για να γίνουν «πλατφόρμες αποβίβασης» προσφύγων σε τρίτες χώρες. Ο,τι είναι δυνατόν για να ξεφορτωθούν τους μετανάστες…

Οι άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως το προσφυγικό χρειάζεται συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση.
Παράλληλα η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι αναγκαία επιπλέον στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών αλλά και άνοιγμα διόδων νόμιμης εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη τόσο από την Τουρκία όσο και από την Αφρική.
Για το θέμα του μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στους Financial Times προσφέροντας στήριξη στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ειδικότερα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φτάνουν στα νότια σύνορα της Ε.Ε., αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη Βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία.
Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Ανγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Νομίζω ότι το δίλημμα αυτό που έχουμε μπροστά είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι Ευρώπη θέλουμε».
Κάπου εδώ βρίσκεται και το ζητούμενο. Στο ερώτημα τι Ευρώπη θέλουμε. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι εδώ και καιρό διχασμένη στο θέμα διαχείρισης του μεταναστευτικού με τις χώρες του Βίζεγκραντ, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιταλία να υπερασπίζονται την «κλειστή» Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θέσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, που συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε πως «ο κ. Τσίπρας δυστυχώς έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, την οποία υιοθέτησε το 2015. Οπως έχει επίσης μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας και στα ελληνικά νησιά καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ. Ο κ. Τσίπρας με άλλα λόγια δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα».
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
Πριν από τη σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθη στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), όπου δέχτηκε τα συγχαρητήριά τους τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την απόφαση του Eurogroup.
Μάλιστα ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ, δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του PES για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφης Γεννηματά, που δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση.
Σχετικά με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους.
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απάντησε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως «ο κ. Τσίπρας δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής. Το Μαξίμου βγάζει non paper κατά της κ. Γεννηματά για να καλύψει το paper Tσίπρα. Τη συνέντευξή του στους FT, όπου είπε ναι σε όλα στην κ. Μέρκελ και για το προσφυγικό σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας. Είναι σαφές ότι τον ενόχλησε η στάση της, ότι δεν δέχεται υποδείξεις, κάτι που στο PES γνωρίζουν από την ίδια».
Αντίδραση ωστόσο υπήρξε και από τη Ν.Δ. «Ο κ. Τσίπρας κάθε μέρα που περνά εκτίθεται όλο και περισσότερο απέναντι στους Ελληνες: την ώρα που χαρακτήριζε στις Βρυξέλλες “δημαγωγούς” όσους αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες, ο κ. Ζάεφ πανηγύριζε για την “πλήρη και διεθνώς πλέον αναγνωρισμένη μακεδονική εθνική ταυτότητα” των συμπατριωτών του. Ας συνειδητοποιήσει έστω και τώρα ο κ. Τσίπρας ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι επιζήμια για τη χώρα. Γι’ αυτό και έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων» ήταν το σχόλιο από την οδό Πειραιώς.
