Παράθυρο στο μέλλον άνοιξε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ΜΙΑ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ανοίξει το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας του «πριν από την ένταξή της στην Ε.Ε., όπως όλα τα άλλα κράτη-μέλη, μεταφέροντας τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας στην Ενωση».
«Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους πολίτες της Ελλάδας, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή. Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή, αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της» κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε έστω και έμμεσα το θέμα της απεμπόλησης του αλυτρωτισμού με συνταγματικές αλλαγές.
Ωστόσο, παρά τα θετικά βήματα που έκανε ως προς την αλλαγή του Συντάγματος, φαίνεται πως παραπέμπει το ζήτημα στο απώτερο μέλλον, καθώς έχει ήδη χαθεί το χρονικό ορόσημο του καλοκαιριού, τόσο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. όσο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έκανε καμία αναφορά στη συνέντευξή του στο μείζον ζήτημα που θέτει η Αθήνα, το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, ένα όνομα για κάθε χρήση στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς σχέσεις, ενώ επανέλαβε ότι η όποια συνταγματική αλλαγή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
«Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της», τόνισε ο κ. Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή ο (υπουργός Εξωτερικών) Νίκολα Ντιμίτροφ και ο Νίκος Κοτζιάς και υποστήριξε: «Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντας πάντα υπόψη ζητήματα αξιοπρέπειας και ταυτότητας».
Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμίτροφ, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της τρίτης τετραμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, εξελίξεις υπάρχουν και στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Αλβανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στις 30 Απριλίου ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας».
